Dictatura de la Minsk trece la masuri extreme

O ziarista din Belarus, cunoscuta pentru articolele ei critice la adresa regimului dictatorial instaurat de Aleksandr Lukasenko, Veronika Cerkasova a fost gasita injunghiata in apartamentul ei din Minsk, informeaza AFP, citind surse din cadrul familiei si din politia locala.

Cerkasova lucra din mai 2003 pentru un ziar sindical independent, “Solidarnost”, dupa ce colaborase timp de 15 ani la publicatiile independente “Belorusskaia Delovaia Gazeta” si “Belorusskaia Gazeta”.

Tatal vitreg al ziaristei, Vladimir Melejko, a descoperit trupul neinsufletit miercuri seara, cind a venit in locuinta ei ingrijorat ca Veronika nu fusese la serviciu si nici nu raspundea la telefoane. El a declarat ca fiica sa vitrega avea multiple rani in jurul gitului si ca toate dovezile arata ca ea ar fi deschis usa criminalului. Pe corp s-au gasit 20 de rani de cutit.

O ancheta judiciara a fost deschisa pentru a clarifica circumstantele crimei. Potrivit anchetatorilor, usa metalica de la intrarea in apartament nu a fost fortata, iar din casa nu par sa fi disparut lucruri.

“In ultima vreme, ea nu mai scria pe teme politice, ci redacta materiale pentru reviste cu problematica general umana si aborda subiecte despre societate”, a declarat colega victimei, Marina Zagorskaia. Veronika Cerkasova avea 44 de ani si un fiu in virsta de 15 ani.

SUA sar in ajutorul opozitiei

Opozitia politica de la Minsk a salutat semnarea de catre presedintele american George W. Bush a unei legi ce vizeaza incurajarea democratizarii institutiilor din Belarus, dupa controversatul referendum de duminica trecuta, in urma caruia actualul presedinte belarus Aleksandr Lukasenko poate candida pentru un al treilea mandat in fruntea tarii.

“Faptul ca o astfel de lege a fost adoptata de una din democratiile cele mai influente ale lumii constituie o mare sustinere morala si politica pentru noi”, a declarat Vintsuk Viaciorka, seful miscarii de opozitie Frontul National Belarus, citat de AFP.

“Belarus Democracy Act - 2004” a fost adoptat de catre Congresul american la inceputul lunii octombrie, provocind o vehementa reactie de indignare din partea presedintelui Aleksandr Lukasenko. Legea vizeaza incurajarea democratizarii institutiilor din Belarus si autorizeaza acordarea de asistenta financiara proiectelor lansate in acest scop de organizatii neguvernamentale.

Actul normativ mai prevede difuzarea pe teritoriul belarus de emisiuni de televiziune si radio si de surse de informatii independente pentru incurajarea democratiei, precum si asistenta in organizarea de alegeri libere si democratice. “Este un document pe care noi il asteptam de mult timp.

Este un semnal serios pentru Lukasenko”, a declarat, la rindul sau, Irina Krasovskaia, sotia opozantului Anatoli Krasovski, disparut fara urma.

Indignare pe axa Minsk-Moscova

Ministerul de Externe de la Minsk de a criticat promulgarea acestei legi de catre Bush, calificind actul drept “un demers vadit ostil”. Potrivit unui comunicat oficial, guvernul de la Minsk examineaza masurile ce vor fi luate ca raspuns la initiativa Washingtonului.

Totodata, un parlamentar apropiat presedintelui Lukasenko a apreciat ca actul respectiv “incalca suveranitatea si interesele nationale ale Republicii Belarus”.

In apararea regimului de la Minsk a sarit si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a declarat ca “sanctiunile” guvernului american contra Belarusului nu rezolva problemele existente, astfel ca Moscova nu poate sustine acest demers.