Cu toate ca, in acest an, Romania a avut un an agricol de exceptie, cu recolte-record la cele mai multe culturi, pe primele noua luni importurile de produse agroalimentare au continuat sa creasca intr-un ritm mai accelerat comparativ cu exporturile.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii, soldul negativ al balantei de produse agroalimentare s-a accentuat in aceeasi perioada, ajungand la 871 milioane de euro, fata de 795 milioane de euro in acelasi interval din 2003.

In perioada ianuarie-septembrie, Romania a importat produse agroalimentare in valoare de 1,2 miliarde euro, in timp ce exporturile au avut o valoare de 3,2 ori mai mica.

Conform aceleiasi surse, principalele produse exportate in primele noua luni au fost animalele vii (care detin cea mai mare pondere din totalul exporturilor - 26,7 la suta), ulei de floarea-soarelui si soia (11,2 la suta din total), dar si seminte de floarea-soarelui (8 la suta) si legume proaspete (3,8 la suta).

Exporturi semnificativ mai mari fata de 2003 s-au consemnat doar la nuci, sroturi de floarea-soarelui, seminte de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui. Printre tarile de destinatie pentru exporturi, in primele noua luni, se numara: Croatia, Italia, Grecia, Republica Moldova, Germania, Marea Britanie.

Cat priveste importurile, valoarea totala a acestora, in primele noua luni, a crescut cu 15 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Surprinzator este faptul ca, intr-un an agricol cu o productie-record la grau, Romania a importat totusi pe primele noua luni circa 760.000 tone de grau, acest produs detinand una dintre cele mai mari ponderi in valoarea totala a importurilor (10 la suta).

La loc de frunte se afla tigarile si tutunul, ale caror importuri au reprezentat o pondere de 12 la suta din valoarea totala a acestora. In aceeasi perioada, Romania a importat 91.100 tone de carne de porc, in crestere cu 22.000 tone fata de anul trecut, 459.000 tone de zahar si 87.400 carne de pasare. In anul cu cea mai mare recolta de porumb, tara noastra a importat totusi 299.

700 tone de porumb, in crestere usoara fata de anul trecut.

Pe lista de importuri mai figureaza, printre altele, si uleiul de palmier, boabele de soia, maltul si preparatele pentru hrana animalelor.