Agentiile de turism au scos in acest an bani frumosi din vinzarea unor excursii spre destinatii exotice sau vacante in cuburi exclusiviste, sustine Mediafax. Reprezentantii agentiilor de voiaj spun ca romanii cu dare de mina sint dispusi sa plateasca sume intre 4.000 si 32.000 de euro pentru vacanta dorita. Ei au observat ca piata vacantelor de lux a crescut, in acest cu 20a.

Destinatiile sint fie exotice, indepartate si ca atare scumpe din cauza costului transportului, fie cluburi exclusiviste in insule paradisiace din zona mediteraneana. Intre ele, ramine atractia metropolelor Europei, pe care vor sa o viziteze in conditii de lux.

Toti agentii de turism spun ca simt o imbunatatire a nivelului de viata, insa deocamdata, numara pe degetele de la miini turistii care au si platit mii de dolari pentru vacante de lux.

“Puterea de cumpararea a crescut considerabil in 2004, crescind astfel si apetitul turistului roman pentru vacante de lux”, a declarat Elena Anghel, director coordonator la Paralela 45. Agentia a vindut in acest an un circuit pentru doua persoane in America

de Sud, la pretul de 9.000 de euro. “Avem clienti care calatoresc in conditii de lux, platind, de exemplu, circa 700 de euro pe noapte la hotelurile de pe Champs Elysees, iar numarul acestora este in continua crestere”, a adaugat reprezentantul Paralelei 45.

In medie, numarul vacantelor de lux a crescut in 2004 cu circa 15-20a, turistii romani descoperind placerea de a calatorii in locatii mai putin accesibile vizitatorului obisnuit, unde pretul minim depaseste 2.500-3.000 de euro, sustin agentii de turism.

“Cel mai scump pachet din acest an a fost vindut in luna august, fiind vorba de un sejur de trei saptamini pentru doua persoane in Tahiti, Sydney si Noua Zeelanda, la pretul de 32.350 de euro”, a precizat Carmen Pavel, director la J’Info Tour. Tot o destinatie neobisnuita a fost aleasa si de cel mai “scump” client al agentiei CMB Travel, care a achitat circa 9.

500 de euro pentru o excursie de doua persoane in Peru. Sejurul a durat 33 de nopti si a urmat traseul Lima-Iquitos-Trujillo-Paracas-Nazca-Arequipa-Puno-Cusco-Lima, incluzind cazari la hoteluri de patru stele, tururi de oras, bilete de transport pe rute interne si biletul de avion de la Bucuresti la Lima.

Cea mai scumpa excursie vinduta in acest an de Tiriac Travel a fost un sejur in Kenia si Zanzibar, la pretul de 8.500 de euro pentru o persoana. “Pachetele turistice pentru destinatii exotice sint la un nivel ridicat in general, in jur de 2.000-3.000 de euro”, a declarat Dan Vladea de la Eximtur.

El a adaugat ca numarul turistilor care au optat pentru pachete de lux a crescut anul acesta cu 20-22 a, in special la Timisoara. Exista insa si un segment de clienti care nu platesc mii de euro ca sa petreaca concediul la mii de kilometri distanta de casa, dar care aleg sa plateasca sume similare pentru o excursie la Paris sau pe o insula mediteraneana, in conditii de lux.

In luna august, Eximtur a vindut unei familii o vacanta in Creta, la un club exclusivist de cinci stele, la pretul de aproape 4.000 de euro de persoana. Happy Tour a vindut o vacanta de opt zile, la un hotel de cinci stele din Caraibe, pentru care o familie a platit 18.000 de euro. Tariful a acoperit cazarea in apartamentul regal si transportul cu avionul.