"Suntem hotarati sa curatam Fallujah de teroristi", a declarat Ayad Allawi, cu prilejul declansarii operatiunii de lichidare a rebeliunii din triunghiul sunit de la sud de Bagdad, ce cuprinde orasele Fallujah si Latifiyah. Circa 20.000 de americani si un numar neprecizat de soldati irakieni au inconjurat Fallujah, unde se estimeaza ca s-ar gasi numai 50.

000 de civili din populatia initiala de 300.000 de oameni. Intre ei sunt amestecati circa 5.000 de insurgenti, multi considerati a se afla in subordinea lui Abu Mussab al-Zarqaui. In cursul zilei de ieri, trupele irakiene preluasera deja controlul asupra spitalului si a doua poduri importante peste Eufrat.

Potrivit CNN, cel putin sapte rebeli au fost ucisi, iar doi puscasi marini ai SUA au murit intr-un accident de buldozer, fara o legatura aparenta cu luptele. Bombardamente de artilerie si aviatie au fost auzite in cursul zilei, dar nu s-au facut precizari privind inaintarea fortelor coalitiei, care la un moment dat au fost nevoite sa se regrupeze in fata rezistentei indarjite a rebelilor.

La Latifiyah, in primele ore ale diminetii, circa 60 de politisti irakieni imbracati in civil, ceea ce contravine normelor de la Geneva privind purtarea razboiului, au lansat un atac-surpriza asupra unui punct de control al rebelilor, ucigand 25 dintre ei. Trupele guvernamentale nu au raportat pierderi. Ofensiva din ultimele ore a fost pregatita de un intens razboi psihologic.

Americanii au interzis tuturor barbatilor intre 15 si 50 de ani, precum si oricaror autovehicule, sa intre sau sa iasa din orasele asediate. La randul lor, rebelii au anuntat capturarea a 36 de americani si a 107 membri ai Garzii Nationale Irakiene, stire neconfirmata de coalitie.

Armata americana sustine ca insurgentii s-au baricadat cu precadere in scoli si moschei, pentru ca lichidarea lor sa produca mari pagube, ce vor atrage furia localnicilor. Corespondentul BBC citeaza surse ale armatei SUA, care apreciaza ca atacul asupra orasului Fallujah va fi cel mai greu de la cucerirea orasului vietnamez Hue, in 1968, cand 124 de americani si mii de vietnamezi au fost ucisi.

Dupa decretarea starii de urgenta, guvernul irakian a inchis granitele cu Siria si Iordania si a interzis accesul avioanelor civile pe aeroportul de la Bagdad vreme de 48 de ore. Guvernul de la Londra, prin vocea purtatorului de cuvant al premierului Blair, s-a aratat convins ca Allawi a epuizat toate optiunile politice si ca ofensiva militara este justificata.

Cabinetul interimar de la Bagdad intentioneaza sa preia controlul asupra tuturor localitatilor irakiene pana la alegerile din ianuarie 2005.