Scandalul in care a fost implicat Ion Ion Tiriac a izbucnit la finele lui iunie, la scurta vreme dupa arestarea lui Mircea Robert Sandu.

Toate informatiile-cheie despre grupul copiilor de bani gata care, in cautare de senzatii tari, consumau cocaina au starnit interesul procurorilor dupa ce primele nume vehiculate au fost cel a lui Robert Sandu si al verisoarei lui, Raluca, nimeni alta decat fiica presedintelui Federatiei Romane de Fotbal.

Dupa luni de cercetari, in care Robert Sandu a fost trimis deja in judecata, iar dosarul initial a fost rupt pentru o buna "gestionare" in mai multe bucati, Tiriac Jr. scapa cu fata curata.

Prafuri la mare

Procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit cu certitudine un singur moment in care Tiriac Jr. a cumparat si a consumat cocaina. Fapta s-a petrecut in vara lui 2000, la Mangalia, intr-o camera de hotel.

De la acuzatii cu privire la traficul de droguri de mare risc si de punere la dispozitie a domiciliului pentru consum de cocaina, dupa cinci luni de ancheta, in care doar Tiriac Jr. a fost chemat la audieri si confruntari de mai mult de zece ori, procurorii au mai pastrat in carca fiului omului de afaceri Ion Tiriac doar doua fapte banale, amandoua petrecute vara la mare!

Eforturi inutile

Ion Alexandru Tiriac este acuzat ca a tolerat consumul ilicit de cocaina in apartamentul inchiriat in Hotelul "President" din Mangalia si ca, ulterior, impreuna cu indianul cu sange albastru, Tyagi Shailendra, a detinut cocaina.

In rechizitoriu, blanzi si intelegatori ca niste parinti, procurorii adauga precizarea ca drogul era destinat consumului propriu si ca fiecare si-a cumparat propria-i doza.

Precizarea este mai mult decat esentiala pentru a face diferenta intre o pedeapsa de doi-trei ani cu suspendare si una de 15 ani de inchisoare sau, altfel spus, pentru a face distinctia intre traficul de droguri si consumul propriu.

Procurorii accepta ca faptele puse in seama lui Tiriac Jr. sunt atat de banale incat nu se mai impune prelungirea masurii obligarii de a nu parasi tara.

Ce uita acestia sa comenteze este cum justifica energia consumata in fata judecatorilor atunci cand cereau emiterea mandatului de interdictie sau atunci cand au pledat cu patima pentru mentinerea masurii dupa ce Ion Ion Tiriac a declarat de doua ori recurs. Si mai uita ca pledoariile lor au convins vreo trei instante ca Tiriac Jr. prezinta pericol public si nu trebuie lasat sa plece din tara.

Raluca Sandu - singura pe baricade

Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a Elenei Criganuta (Ileana Lazariuc), Ioana Velicu si Marius Mihai Marian - sub aspectul comiterii infractiunii de detinere de droguri in vederea consumului, deoarece fapta nu a fost savarsita de acestia.

De asemenea, prin actul de solutionare a cauzei s-a dispus si disjungerea materialului de urmarire penala cu referire la Raluca Sandu, ramasa acum singura in "ghearele" procurorilor, in vederea continuarii cercetarilor fata de aceasta sub aspectul comiterii infractiunii de detinere de droguri in vederea consumului.