Pastrarea tendintei de intarire a leului si caderea dolarului pe pietele internationale, ca efect al deciziei bancii centrale a Rusiei de a schimba raportul de valute tezaurizate in rezerva, a dat un impuls puternic leului, care a atins cel mai inalt nivel fata de moneda americana din ultimii trei ani. La Bucuresti, un dolar s-a tranzactionat ieri pe piata interbancara cu 29.

867 lei, valoare in jurul careia se faceau schimburi in 27 august 2001. Tendinta de intarire a leului fata de principalele valute, dolar si euro, s-ar putea pastra cel putin pina la finalul anului, sustin analistii.

Desi ne-am obisnuit sa relatam cum leul tot depasea asa-numitele “praguri psihologice”, fixate in jurul unei cifre rotunde, ieri dolarul a fost cel care a cazut sub un asemenea prag, de 30.000 de lei.

De la inceputul anului si pina ieri, leul s-a intarit fata de moneda americana cu 8,3%, cistigind 2.961 de lei fata de dolar.

Banca Rusiei a lovit dolarul

Analistii nu se mira de performanta si sustin ca in piata s-au regasit influente externe si interne.

“Cotarea de ieri, la un nivel atins in 2001, este consecinta insumata a doua tendinte: intarirea leului fata de euro si dolar si slabirea dolarului pe pietele internationale”, afirma analistul-sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun.

El pune acest lucru pe seama miscarilor din piata internationala, zguduita de recentul anunt al bancii centrale a Rusiei, care a atentionat si ca va lasa rubla libera in piata valutara interna, in acelasi efort de a stapini inflatia.

“Caderea dolarului a fost declansata de anuntul facut cu doua zile in urma de banca centrala a Rusiei, care a anuntat recent ca-si schimba structura valutara din rezerva, pina acum dominata de dolar. Pe pietele internationale s-a instalat teama ca exemplul va fi urmat de alte banci centrale asiatice, care mentin rezerve masive de dolari.

In aceasta conjunctura, cursul leu-dolar a fost lovit din doua directii. N-ar trebui sa ne mire daca vom vedea niveluri mai mici ale dolarului pe piata romaneasca in urmatoarele luni”, a apreciat Craciun. El spune ca piata valutara este in miscare, dar va fi dominata de nevoia de lei a firmelor care fac afaceri in valuta si de intrarile continue de bani straini in tara.

“Atit timp cit vin valute din strainatate, rezultatul vinzarii acestora in piata va fi intarirea leului. Pe masura ce ne apropiem de sfirsitul anului, vom asista la vinzari de valute deoarece firmele trebuie sa-si plateasca impozite, sa ofere bonusuri salariatilor si vor avea nevoie de lei”, a adaugat Craciun.

Leul se va intari de Sarbatori

ABN Amro a analizat recent piata valutara romaneasca si a estimat evolutia monedei nationale in anul 2005. “Trebuie privite cu rezerva aceste estimari. Ele pot fi oricind corectate de noi evenimente din economie sau din piata internationala. E ca un pariu”, a avertizat Radu Craciun. Totusi, ABN Amro a prognozat ca, la finalul primului trimestru al anului viitor, un dolar va costa 30.

645 de lei, in timp ce cursul euro va fi de 40.910 lei.