Mai putin de 37.600 de lei pentru un euro si putin peste 28.200 de lei un dolar la finele saptamanii trecute! Un astfel de curs pentru moneda americana nu a mai existat in Romania de trei ani si jumatate, iar pentru cea europeana de circa un an si jumatate.

Leul incepe in forta si luna decembrie, dupa ce castigase in noiembrie 4,6 procente in raport cu euro si peste 5% de la inceputul anului. Pentru dolar, caderea este si mai dramatica: circa zece procente din ianuarie. O astfel de evolutie a monedei nationale a intors lumea pe dos.

Angajatii cu salarii in euro sau dolari incearca sa renegocieze modalitatea de plata, cerand lefuri in lei, ajustate cu inflatia o data la trei luni. Cine ar fi crezut acum cativa ani ca asa ceva va fi posibil? Potrivit presedintelui HVB Romania, Dan Pascariu, aceasta va fi tendinta fireasca in toata economia.

Banca sa ia deja in considerare trecerea la plata salariilor angajatilor in lei, decizie care se va aplica, cel mai probabil, in a doua parte a anului viitor, cand se va face si trecerea la leul greu.

In decembrie, aprecierea leului ar trebui sa aiba un impact puternic si la nivelul preturilor din magazine, in conditiile in care importurile ajung in tara, in aceeasi perioada, in cantitati mai mari dar si mai "ieftine" decat pana acum.

Comerciantii pot alege, insa, intre a reduce preturile si a-si creste marja proprie de profit, vanzarile avand oricum o tendinta de crestere in perioada Sarbatorilor. Dan Sucu, directorul general al Mobexpert, spune ca in ultimele luni ale anului vanzarile de mobila sunt mai mari cu circa 30% decat intr-o luna obisnuita.

Magazinele sale au preturile afisate in euro, iar transformate in lei acestea au scazut cu circa 8% in ultimele doua saptamini. "Nu le vom creste in perioada urmatoare, preferam sa vindem mai mult", spune Sucu. O crestere si mai mare inregistreaza, in "luna cadourilor", vanzarile de electronice. In cazul Flanco, avansul estimat este de 60%.

Nu exista, insa, potrivit directorului general Marius Ghenea, perspective de scadere a preturilor, in conditiile in care efectul aprecierii leului asupra valorii importurilor este contrabalansat de tendinta cresterii preturilor la marii producatori internationali sub influenta scumpirii petrolului si a energiei.

Caderea dolarului si a euro ar trebui sa ieftineasca, in perioada Sarbatorilor, si importurile de produse alimentare. Vom ajunge, insa, sa vedem efecte si pe rafturile magazinelor? Tiberiu Lungu, proprietarul companiei AVIS Botosani, spune ca firma sa proceseaza carne achizitionata de la importatori, insa acestia din urma nu au redus preturile o data cu aprecierea leului din ultima perioada.

"Vom face reduceri de preturi, pentru produsele vandute prin marii detailisti, gen Metro, Cora sau Selgros, dar vor fi promotiile obisnuite din decembrie si nu scaderi datorate unei ieftiniri a importurilor, care nu a avut de fapt loc", spune Lungu.

Evolutia cursului de schimb este urmarita in aceste zile cu inima la gura de oameni de afaceri, dar si de salariati sau clienti care au luat credite bancare. In decembrie, aceasta este supusa mai multor presiuni. Dupa ce au asistat la erodarea capitalului social constituit prin aport in valuta, bancile au inceput sa preschimbe euro si dolarii in lei.

Vanzarile mari de valuta din partea bancilor si-au facut puternic simtita influenta asupra cursului de schimb de saptamana trecuta, sustinand aprecierea leului.

"O presiune din aceasta directie va exista si in perioada urmatoare, in conditiile in care preschimbarile de capital social sunt abia la inceput si nici o institutie nu poate ignora tendinta de apreciere a leului pe termen mediu", spune dealerul unei banci.

Cand bancile au de vandut atata valuta, leul nu poate decat sa se aprecieze, chiar daca in luna decembrie exista, de regula, si o presiune in sens invers. Perioada Sarbatorilor de iarna este marcata, de regula, de o majorare a importurilor, iar din partea clientilor bancilor (importatori) creste cererea de valuta necesara achizitionarii marfurilor din strainatate.

Parte din marfurile ce urmeaza a fi comercializate in decembrie au fost insa importate inca din lunile anterioare, cand cursul de schimb a inceput sa fie considerat extrem de favorabil pentru importatori.

Numai luna octombrie a adaugat, potrivit Institutului National de Statistica (INS), 668 milioane de euro la deficitul comercial, importurile avansand cu 10,2% fata de luna similara a anului trecut si ridicand deficitul balantei pe primele zece luni la 10% din PIB.

Presiunea venita dinspre cererea de valuta necesara importurilor, care determina, de regula, o depreciere a leului, va fi contrabalansata, in decembrie, nu numai de vanzarile de valuta din partea bancilor care isi preschimba in lei capitalul social varsat, ci si de o alta cerere de lei specifica perioadei Sarbatorilor.

Astfel, in decembrie, angajatorii au nevoie de mai multi lei decat de obicei pentru a plati angajatilor primele de Craciun. In plus, inainte de Sarbatori se plateste, in cazul multor companii, si salariul pe luna ianuarie, precum si al treisprezecelea salariu, acolo unde este cazul.

Cat de mult poate fi, totusi, lasat sa creasca leul? Deocamdata, Banca Nationala a preferat sa ramana simplu spectator, lasand piata sa faca singura cursul, in conditiile in care luna trecuta a anuntat ca va relaxa regimul de flotare controlata. Luni a avut insa deja loc o prima interventie a bancii centrale, care a cumparat circa 50 milioane euro pentru a opri ascensiunea leului.

Majoritatea dealerilor din piata valutara sunt insa de parere ca pana la finele anului va avea cu siguranta loc o interventie a BNR, daca vor continua sa coboare si mai mult cotatiile monedei europene.

Ce poate influenta cursul de schimb in decembrie

Presiuni in sensul aprecierii leului

• Vanzarile mari de valuta realizate de bancile comerciale, care isi preschimba in lei aportul in euro sau dolari la capitalul social, in conditiile in care acesta se erodeaza sub influenta aprecierii monedei nationale.

• Cererea mare de lei din partea companiilor, care trebuie sa plateasca angajatilor, in decembrie, atat primele de Craciun, cat si, in unele cazuri, salariile pe decembrie sau al treisprezecelea salariu.

• Intrari mai mari de valuta din strainatate, valuta ce se transforma in lei pentru a beneficia de randamentele actuale ridicate la moneda nationala.

Presiuni in sensul deprecierii leului

• Cresterea cererii de valuta din partea importatorilor in perioada Sarbatorilor de iarna.

• Interventii ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata valutara in momentul in care leul se apreciaza prea mult, pentru a impiedica deteriorarea situatiei exportatorilor si a deficitului de cont curent.

• O apreciere a uneia dintre principalele valute - euro si dolar - pe pietele internationale va face ca si cursul acestora in raport cu leul sa creasca.

• Posibile interventii ale Bancii Centrale Europene pentru a stopa deprecierea dolarului in raport cu euro.