O serie de economisti au salutat, luni, echipa tanara propusa pentru formarea Guvernului, exprimandu-si speranta ca aceasta va colabora indeaproape cu presedintele nou-ales pentru a integra Romania in Uniunea Europeana in 2007, comenteaza Reuters. Mai multi observatori amintesc faptul ca Alianta D.A. a promovat puternic pe perioada campaniei o reformare majora a sistemului de taxe si impozite.

Aceasta din urma prevede inlocuirea actualului impozit pe profit de 25% si a scalei de impozite pe venitul persoanelor fizice, de 18-40%, cu o taxa unica de 16%. Analistii considera ca reforma fiscala va constitui piatra de incercare a capacitatii Guvernului propus in domeniul economic.

Ionut Popescu, care a fost nominalizat ca viitor ministru al Finantelor, s-a angajat chiar ca noua cota unica sa intre in vigoare inca de la 1 ianuarie 2005, sustinand ca aceasta masura va incuraja dimi-nuarea economiei subterane. Totusi, analistii nu sunt convinsi ca aceasta data este realista.

"Nu pot retracta promisiunile pe care le-au facut pe subiectul Çcota unicaÈ dupa ce au promovat-o atat in campania electorala. Intrebarea este insa daca vor putea introduce aceasta masura de la 1 ianuarie", spune si Sorin Ionita, reprezentant al Societatii Academice Romane.

Pe ansamblu, cei mai multi analisti sunt de acord ca reforma, daca va fi aplicata in mod corect, ar putea atrage mai multe investitii straine directe si ar alimenta cresterea economica, contrabalansand efectele temporare ale unei diminuari a veniturilor bugetare.

In regiune, exista o competitie acerba in privinta nivelului taxelor percepute, iar Romania trebuie sa faca ceva pentru a atrage, la randul sau, investitii. Potrivit Reuters, valoarea investitiilor straine directe pe cap de locuitor se situeaza in Romania la circa 181 de euro, comparativ cu 225 euro in Cehia si 393 euro in Croatia.

In schimb, alti analisti considera ca reducerea impozitelor va stimula o economie deja in crestere - fara ca acest lucru sa fie necesar. De asemenea, masura va duce deficitul bugetar mult peste nivelul de 1,5% din Produsul Intern Brut, convenit cu Fondul Monetar International, complicand indelunga campanie de combatere a inflatiei.

"Prioritatea ar trebui sa fie mentinerea cresterii la un nivel sustenabil, in locul unor masuri pripite", a mai apreciat Radu Craciun, analist la ABN Amro. El a adaugat ca nivelul scazut al impozitelor colectate ar putea "deraia" procesul de reforma.