Guvernul Tariceanu ia in calcul modificarea unuia dintre ultimele acte emise de fosta putere - hotarirea de guvern prin care s-a stabilit ca primul tur de scrutin pentru alegerea primarului general al Capitalei se va desfasura pe 10 aprilie 2005.

Decizia respectiva s-a luat marti, 28 decembrie, in ultima sedinta a guvernului condus de premierul interimar Eugen Bejinariu, la propunerea prefectului Dan Alexandru Darabont. Hotarirea executivului i-a nemultumit in special pe reprezentantii PNL, care se pare ca sustin modificarea acesteia.

Deocamdata, exista doua curente de opinie referitor la modul in care ar trebui modificata data alegerilor pentru Primaria Capitalei. Pe de-o parte, exista voci care cer organizarea alegerilor cel mai tirziu in luna februarie, astfel incit candidatul unic al Aliantei pentru postul de primar general sa beneficieze de valul de simpatie de care s-a bucurat formatiunea la alegerile din noiembrie 2004.

Pe de alta parte, exista sustinatori ai tezei conform careia interimatul la conducerea Primariei Capitalei ar trebui prelungit la maximum posibil (sase luni).

Posibili competitori

Calculele pe care guvernul PSD si le-a facut atunci cind a emis aceasta hotarire ar fi date peste cap in situatia in care cabinetul Tariceanu ar grabi organizarea alegerilor in Bu-curesti. In mod normal, candidatul PSD ar urma sa fie anuntat oficial cel mai devreme in martie 2005, daca ar fi sa-l credem pe liderul organizatiei din Capitala, Dan Ioan Popescu.

Este normal sa fie asa, mai ales ca in acest moment partidul lui Nastase traverseaza o perioada tulbure. Mai mult, candidatii PSD au suferit infringeri pe linie in precedentele batalii pentru cucerirea Capitalei, deci alegerea unui competitor cu sanse este foarte dificila. De cealalta parte a “baricadei”, lucrurile par mult mai simple, candidatura liberalului Ludovic Orban fiind aproape certa.