Organizatia Natiunilor Unite a comemorat, pentru prima data in istoria sa, sase decenii de la Holocaustul nazist si eliberarea lagarelor de exterminare in masa de la Birkenau-Auschwitz, Dachau si Buchenwald.

La sesiunea speciala a Adunarii Generale au participat ministrii de externe ai Germaniei, Frantei si Israelului, secretarul-adjunct american al apararii si laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, el insusi supravietuitor al lagarelor de trista amintire.

Sesiunea speciala ONU dedicata comemorarii Holocaustului a inceput printr-un minut de reculegere si rugaciune, urmat de cuvantarea secretarului-general Kofi Annan. Acesta a subliniat ca in lume s-a mai comis genocid si dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Cambodgia, Ruanda, fosta Iugoslavie si regiunea Darfur, insa tragedia exterminarii a 6 milioane de evrei a fost unica.

Secretarul-adjunct american al apararii, Paul Wolfowitz, care si-a pierdut majoritatea membrilor familiei sale in Holocaust, a recunoscut ca Statele Unite au actionat prea tarziu pentru a-i salva pe evrei, inainte de a fi exterminati de nazisti.

Seful diplomatiei israeliene, Silvan Shalom, a accentuat faptul ca in prezent se observa o recrudescenta a antisemitismului, chiar in tari care au fost martore ale atrocitatilor naziste.

La randul sau, ministrul german al afacerilor externe, Joschka Fischer, a declarat ca Holocaustul a lasat "o urma de nesters" asupra Germaniei si a necesitatii de a lupta impotriva antisemitismului si rasismului. "Aceasta crima barbara va face mereu parte din istoria germana.

Pentru tara mea, Holocaustul reprezinta oroarea morala absoluta, negarea fara precedent a tuturor lucrurilor civilizate", a adaugat el. "Trecutul nostru ne impune datoria de a interzice si de a lupta impotriva tuturor formelor de antisemitism, dar si de rasism, xenofobie sau intoleranta", a subliniat Fischer.

El a insistat si asupra rolului ONU, care dispune de o "legitimitate unica" pentru a incerca sa previna orice nou genocid.