Centrul Ceh din Bucuresti in colaborare cu Galeria Moravă din Brno si cu Uniunea Cineastilor din Romania organizează expoziţia „Afisul ceh de film”, in spaţiile Uniunii Cineastilor, Sala de marmură, in Bucuresti.

Este vorba de o selecţie din cele mai bune afise create de artistii plastici cehi pentru filme importante ale cinematografiei mondiale punandu-se in evidenţă afisele filmelor care fac parte din noul val al anilor '60. Expoziţia este intregită cu creaţii mai recente din domeniul afisului de film si cu afisele a catorva filme romanesti.

Fenomenul afisului ceh este legat cu precădere de anii '60. Centrala de imprumut a filmelor, după exemplul polonez, a inceput să colaboreze cu mai mulţi pictori, graficieni, scenografi, arhitecţi, artisti liber profesionisti, care au adus in creasia de afise elementele căutărilor si experimentelor lor artistice.

Vizitatorii expoziţiei vor avea prilejul să admire afise provenite din ateliere ale unor artisti datorită cărora afisul s-a desprins de descrierea realistă si a devenit un fenomen artistic important al vremii.

Afisul ceh de film a insoţit succesul noului val in cinematografia cehă, care a obţinut două premii Oscar (Elmar Klos si Ján Kadár „Magazinul de pe corso”, 1965), si J. Menzel „Trenuri bine păzite”, 1966).