Vizita presedintelui Basescu la soldatii romani din Irak s-a suprapus printr-o dramatica si stranie coincidenta cu disparitia celor trei jurnalisti la Bagdad.

Tot printr-o coincidenta interesanta, un sondaj CURS care continea o intrebare despre prezenta trupelor autohtone in Irak, facut la inceputul lunii martie, este dat publicitatii chiar in ziua intoarcerii lui Traian Basescu din aceasta zona ostila: "Asa cum stiti, de aproape doi ani exista in Irak si militari romani alaturi de militari din alte forte armate avand misiunea de a lupta impotriva

fortelor teroriste si pentru construirea democratiei. Dumneavoastra sunteti sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak?". 55 la suta din cei intrebati au declarat ca sunt impotriva, in vreme ce 36 la suta si-au declarat acordul. Cercetarea raspunde intr-un fel preocuparii publice referitoare la noua politica externa lansata de seful statului.

O data cu instalarea sa la Cotroceni, Traian Basescu a renuntat la ambiguitatile traditionale ale diplomatiei autohtone, plasand cu hotarare Romania pe axa Washington-Londra, cu toate avantajele si consecintele care decurg din aceasta strategie.

Mai mult, seful statului a avut curajul sa suplimenteze trupele cu inca 100 de infanteristi pentru Irak, in timp ce Polonia, Ungaria si Bulgaria au anuntat ca-si retrag efectivele.

Printr-o alta coincidenta, fostul ministru de Externe Mircea Geoana se afla in aceeasi perioada la o conferinta internationala in zona, astfel incat, dupa aflarea vestii despre disparitia celor trei jurnalisti, a reusit sa apara la cel mai urmarit post de televiziune in limba araba, Al-Jazira, pentru a vorbi despre aceasta nenorocire.

In acelasi timp, corespondentul Radio Romania Actualitati (RRA) in Irak, citand surse neprecizate, facea intr-o relatare de la fata locului legatura intre vizita lui Traian Basescu in Irak si disparitia celor trei jurnalisti.

Informatia ambigua lansata pe cel mai ascultat post de radio sugereaza o data in plus ca toate aceste coincidente ar putea ascunde, dincolo de drama celor trei, interese oculte.

Omar Hayssam, cel care declara ca ar putea negocia cu potentialii rapitori, intrucat ar fi primit telefoane de la acestia, este prieten politic si de afaceri cu oameni grei din fostul partid de guvernamant: Viorel Hrebenciuc, Ristea Priboi.

Premierul Tariceanu sustine ca oficial nu s-a primit nici o cerere de rascumparare, ceea ce sugereaza ca pionul principal in aceasta incercare ar putea deveni Omar Hayssam, prietenul lui Mohammed Munaf, insotitorul si sponsorul celor disparuti.

Toate aceste coincidente il pun la colt pe Traian Basescu: PSD pare sa ia initiativa gasirii celor disparuti in cazul in care Hayssam nu actioneaza pe cont propriu. Lucrurile sunt complicate si delicate, iar de felul in care administreaza aceasta criza depinde si viitorul presedintelui Basescu, aflat la primul examen greu.