Vedem in aceste zile – si vom intelege mai multe in perioada urmatoare –, ce puroi ascunde acest partid social-democrat, modern si european. Prezenta lui Omar Hayssam, pina ieri, in rindurile PSD nu e o intimplare, fata de care Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc, Mitrea, Talpes sau Adrian Nastase sa-si permita sa ridice din umeri.

Ca sa nu se incurce cu „maimutoii" de genul lui Tanasescu, Rus, Sarbu, Geoana, Diaconescu sau Bejinariu, care au totusi o calitate, anume ca nu s-au minjit mai mult decit suporta o democratie normala, Ion Iliescu a mai inventat o solutie.

Viitoarea garnitura de vicepre-sedinti ai partidului, esalonul care va da greutatea si identitatea politica ale „noului PSD", va fi formata din specialisti pe domenii. Suna bine.

Partidul, in cap cu „factorul de innoire", Ion Iliescu, nu va mai ramine blocat in lupte intestine de tipul care pe care pentru a-si promova oamenii si ideile cit mai spre virful piramidei PSD, ci se va aseza temeinic la masa de lucru.

Specialistul Talpes, probabil viitorul vicepresedinte pe probleme de „servicii" si siguranta nationala, va decide si-i va instrui pe ceilalti pesedisti in tehnica prelucrarii informative a dusmanului politic. Pascu, vice pe aparare, NATO si alte afaceri de gen, se va ocupa nu doar de „sanatatea ziaristilor", ci si de viitoarea doctrina militara de partid si de stat.

Va avea grija, evident, si sa insufle activului PSD o atitudine cazona sanatoasa si democratica. Iar Dan Ioan Popescu, marele DIP, se va ocupa, in calitate de vicePSD, cu problemele atit de spinoase de stergere a urmelor lasate in ultimii ani de tranzitia banilor din conturile statului in cele mult mai sigure ale partidului.

Solutia lui Iliescu suna bine, numai ca n-are nici o legatura cu specialistii. Cei de care vorbeam mai sus au toate sansele sa fie alesi vicepresedinti ai partidului nu pentru presupusele lor competente necesare partidului, ci pentru ca ei reprezinta, in primul rind, trecutul sau. De asta are nevoie Iliescu, nu de specialisti.

Talpes, Pascu, DIP si altii din garnitura greilor cu trecut asijderea reprezinta garantia ca PSD va redeveni un partid dupa chipul si asemanarea fostului si viitorului sau presedinte, Ion Iliescu. De cealalta parte, opozitia nu numai ca e in minoritate, dar e si profund divizata. Si, pe alocuri, chiar penala.

O parte reprezentata de ardelenii lui Rus, desi destul de bine organizata si coerenta in miscari, a facut de la inceput greseala de a se pozitiona regional. Destupati si innoitori reali ai partidului sint peste tot, in toate filialele din tara.

Asa-numitul grup de la Cluj abia daca a reusit, de la lansare, sa mai atraga pe citiva dintre fostii ministri ai lui Nastase, lasati de acesta din urma, probabil, de izbeliste. Probabil, dar si previzibil, avind in vedere personajul.

Fostul premier are atitea belele pe cap, viesparul de acum, numit PSD, fiind prins in ultimii patru ani in atitea complicitati penale si peneale, incit sotul Danei Nastase e nevoit, poate multi ani de-aici inainte, sa circule prin Romania ca pe sirma, in virful picioarelor. Vezi cazul Omar Hayssam, multimilionarul arab de care, cu putine exceptii, toti pesedistii importanti se dezic acum.

Una dintre imaginile de istorie ale acestui caz, care abia sta sa explodeze in interiorul partidului, este poza arabului cu fotografia inramata a „bretenului Nastase" pe birou. Nu e nici o exagerare aici. Si nu e vorba ca am acredita ideea unei prietenii strinse intre cei doi. E vorba de ceva mai grav.

Vedem in aceste zile – si vom intelege mai multe in perioada urmatoare –, ce puroi ascunde acest partid social-democrat, modern si european. Prezenta lui Omar Hayssam, pina ieri, in rindurile partidului nu e o intimplare, fata de care Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc, Mitrea, Talpes sau Adrian Nastase sa-si permita sa ridice din umeri.

Arabii si alte specialitati de teapa lui Hayssam nu s-au inscris in PSD din vreo convingere ideologica. Motivele tin de natura profund viciata a acestui partid. Chiar eliminat din PSD, Omar Hayssam ramine in esenta membrul sau de onoare. Omul care face legatura simbolica dintre trecutul si viitorul partidului, trecut si viitor pe care Ion Iliescu tine sa le lege acum si printr-un nou statut.