Surorile din ordinul "Misionarele Caritatii", infiintat de Maica Tereza de Calcutta, vor sa paraseasca Romania, dupa 15 ani, perioada in care s-au ingrijit de zeci de copii cu handicap si de batrinii fara adapost. Modul de viata simplu in care traiesc nu este pe placul autoritatilor romane, care le-au somat sa renunte la canoane si sa adopte o serie de reguli privind siguranta alimentara.

In caz contrar, cladirea in care isi are sediul "Misionarele Caritatii" va fi inchisa, iar cele 24 de persoane cu dizabilitati psihice pe care acestea le ingrijesc vor fi predate institutiilor statului.

Cladirea de pe strada Milcov nr. 2, din sectorul 1, este locul in care maicutele de la "Misionarele Caritatii" isi duc traiul alaturi de 24 de persoane cu handicap psihic sever. Asociatia isi are sediul principal in India, la Calcutta, si are filiale in toata lumea. Scopul lor este acela de a-i ajuta pe cei bolnavi si saraci, fara a primi nimic in schimb.

Filiala din Romania a fost infiintata in 1992, la initiativa Maicii Tereza, dupa ce a vizitat mai multe case de copii.

Marcata de suferinta micutilor, ea a infiintat Asociatia "Misionarele Caritatii", in care si-au gasit adapost 63 de copii foarte bolnavi, cu subnutritie severa si chiar incapabili sa mearga. Timp de 15 ani, surorile au incercat, apelind la mai multi fizioterapeuti, sa-i recupereze.

O parte au fost plasati in alte institutii, iar alti citiva au fost adoptati, restul raminind in grija misionarelor. In prezent, in centrul respectiv traiesc 24 de persoane cu boli psihice, dintre care sase au sub 18 ani. Alaturi de ei, in camin sint ingrijite sapte batrine care au fost abandonate de familii.

Canoanele monahale contravin legilor

Maicutele considera ca Asociatia "Misionarele Caritatii" este un fel de casa, unde "foarte importanta este practica spirituala". Credinta lor religioasa impune un mod de viata simplu, dar nu rudimentar. Nu au masina de spalat, au un singur frigider pe care il folosesc doar vara si se gospodaresc impreuna cu cei pe care ii ingrijesc.

Stilul lor de viata i-a deranjat insa pe reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare (ANSV).

In luna martie, in urma unui control, inspectorii ANSV au consemnat, intr-un proces verbal, ca "nu sint respectate circuitele functionale - sens unic - la blocul alimentar, spatiul de depozitare al alimentelor este subdimensionat, spatiile frigorifice sint insuficiente ca numar, motiv pentru care nu se respecta vecinatatea produselor in functie de compatibilitate".

In urma controlului, ANSV a emis o ordonanta prin care a cerut inchiderea centrului, pina la 25 aprilie.

"Misionarele Caritatii" nu vor publicitate

Disperate, maicutele - care refuza orice dialog cu presa, pe motiv ca nu vor sa-si faca publicitate, masura care face parte tot din canoane - au solicitat ajutorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (DGASPC).

"Centrele noastre nu sint institutii, ci sint case unde incercam sa cream, atit cit se poate, atmosfera unei familii, unde fiecare persoana invata sa-i iubeasca si sa-i accepte pe cei din jur.

Sintem persoane consacrate si pentru noi foarte importanta este practica spirituala, atit a noastra, cit si a celor care se afla sub ingrijirea noastra", se arata in scrisoarea pe care maicutele de la "Misionarele Caritatii" au trimis-o DGASPC Sector 1. "Aceasta nu ne impiedica sa respectam normele inscrise in Constitutia Romaniei", au explicat maicutele.

Ele mai spun ca au un frigider, insa nu este posibil sa "avem un frigider in plus sau chiar mai multe, asa cum ni s-a sugerat, adica unul pentru legume, unul pentru lactate si un altul pentru oua".

Primaria, multumita de colaborare pina acum

La sfirsitul scrisorii, maicutele spun ca "daca nu putem fi acceptate in conditiile in care ne desfasuram activitatea acum, vom fi fericite sa cedam copiii spre ingrijire unei organizatii statale sau oricui ar fi capabil sa aiba grija de ei intr-un mod mai adecvat, astfel fiind libere sa plecam in cautarea celor mai saraci dintre saraci.

Ceea ce s-a intimplat in aceasta casa reprezinta o invazie care violenteaza persoanele institutionalizate in acest lacas". Reprezentantii DGASPC Sector 1 sustin cauza maicutelor si spun ca situatia lor este cauzata de canoanele dupa care traiesc si ca nu au nesocotit normele sanitar-veterinare.

"Noi colaboram de 15 ani cu ele si nu am avut niciodata probleme, nu putem sa le impunem alt stil de viata. Tocmai de aceea solicitam clementa din partea ANSV. Ele traiesc ca intr-o familie, se gospodaresc singure. In plus, au grija de niste oameni uitati de familii. Daca nu vor fi lasate in pace, probabil vor pleca", ne-a declarat Danut Ioan Fleaca, directorul DGASPC Sector 1.

cile mai au doua saptamini de gratie

In urma solicitarii venite din partea Primariei Sectorului 1, reprezentantii ANSV au anulat ordonanta de inchidere a cladirii in care isi desfasoara activitatea Misionarele Caritatii si au dat un nou termen pentru ca maicutele sa-si cumpere frigidere.

"Intr-adevar, in urma unui control, in care s-a constatat ca nu se respecta normele sanitar-veterinare, am emis o ordonanta de inchidere a centrului respectiv. Acest lucru trebuia sa se intimple pina in 24 aprilie.

Cei de la Primaria Sectorului 1 ne-au rugat sa reconsideram pozitia noastra, asa ca le-am mai dat un termen de 30 de zile pentru a-si remedia deficientele", ne-a declarat Razvan Tiru, directorul ANSV, adaugind ca "daca nu se schimba nimic, vom inchide centrul".