„Evenimentul zilei" a descoperit cum au fost deturnate miliarde de lei din banii Regiei Nationale a Padurilor catre conturile unor firme obscure, sub conducerea lui Ion Dumitru

La cateva luni dupa scandalul cravatelor de milioane, achizitiile suspecte facute de fosta conducere a Regiei Nationale a Padurilor continua sa iasa la lumina. „Evenimentul zilei" a descoperit o serie de documente care reflecta modul in care s-au cheltuit miliarde de lei din banii publici pentru arme si munitii care valorau mai putin de jumatate din pretul platit.

Contractele au fost incheiate cu girul fostului sef de la regiei, actualul deputat PSD Ion Dumitru, un personaj mai mult decat apropiat de fostul prim-ministru Adrian Nastase.

Tranchilizante de miliarde

Sub conducerea lui Ion Dumitru, Regia Nationala a Padurilor (RNP) a incheiat mai multe contracte dubioase, pe bani publici, cu numai o luna inainte de alegerile generale de anul trecut.

Directiile silvice din Bucuresti, Targoviste, Pitesti, Slobozia si Giurgiu au cumparat arme si munitii de la firma bucuresteana Hunter Vip Exim SRL, cu sume de de trei ori mai mari decat pretul pietei in baza respectivelor acte.

Potrivit purtatorului de cuvant al RNP, Ioan Machedon, cele cinci directii au platit cate 3,3 miliarde lei pentru un set de patru pusti cu tranchilizante si accesoriile aferente. Facturile au fost achitate de directiile judetene, finantarea fiind asigurata de RNP Romsilva, care a incheiat si contractele.

Achizitiile au avut la baza procedura selectiei de oferte, cu exceptia Directiei Silvice Giurgiu, care a incheiat contractul in baza dispozitiilor primite de la fosta conducere a RNP.

Preturi umflate de trei ori

Afacerea cu statul a adus in conturile firmei Hunter Vip Exim SRL nu mai putin de 16,737 miliarde lei in total, desi costurile reale ale produselor depasesc cu putin sase miliarde lei. Armele si accesoriile sunt fabricate de firma Dan-Inject din Danemarca, care are distribuitori in intreaga lume, inclusiv in Romania. Printre acestia nu se numara insa si Hunter Vip Exim SRL.

Un calcul simplu arata ca RNP a platit peste 12.800 dolari pentru o singura arma de tip JM Special 25, cu teava, cutie, si cate 100 de cartuse CO2. La distribuitorul Dan-Inject, din Statele Unite, pretul unui set de tipul celui achizitionat de RNP este cu putin peste 5.400 dolari, de unde rezulta ca regia a platit mai mult decat dublu pentru ceea ce a cumparat.

Diferente mult mai mari apar insa la consumabile, unde Hunter Vip Exim a practicat preturi de aproape opt ori mai mari. Spre exemplu, un stabilizator de seringa rosu-fosforescent, care la distribuitor costa 3,37 dolari, a fost vandut regiei cu 12,89 dolari, la un pret de patru ori mai mare.

Acele de diverse tipuri si marimi au costat de cinci ori mai mult, iar cutiile metalice pentru arme au costat 696 dolari, in loc de 313 dolari.

La pret de distribuitor, intreaga comanda pentru cele cinci directii silvice ar fi costat doar 6,253 miliarde lei, adica de trei ori mai putin decat suma platita de RNP.

Afaceri „vanatoresti" SRL

In perioada in care RNP il avea ca director pe Ion Dumitru, Hunter Vip Exim a mai „impuscat" contracte cu devize umflate. Verificarile efectuate la inceputul anului de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii au scos la iveala faptul ca RNP a cumparat produse la preturi de cateva ori mai mari decat cele reale.

Achizitiile au fost facute la finele anului trecut de la firmele Alca Hunting SRL, Romarmy Com, Expres Trading, Romtextil si Top Hunter, toate din Bucuresti.

Ce au in comun Alca Hunting SRL, Romarmy Com SRL, Top Hunter SRL si Hunter Vip Exim SRL in afara de numele cu rezonanta vanatoareasca si afacerile cu RNP? Potrivit Registrului Comertului, toate il au ca actionar si administrator pe un anume Alfred Florea.

Un aspect care ridica semne de intrebare este faptul ca toate contractele au fost incheiate in urma unor licitatii, la care nu au participat alte firme in afara celor enumerate deja.

Hunter Vip refuza dialogul

Contactati de EVZ, reprezentantii firmei Hunter Vip Exim au refuzat sa discute despre contractele incheiate cu Regia Nationala a Padurilor. Roxana Ciobanu, care s-a recomandat ca facand parte din conducerea firmei, s-a aratat surprinsa de problema pentru care am contactat-o si ne-a raspuns pe un ton iritat.

„Care e problema dumneavoastra sa va spunem noi cum s-au incheiat aceste contracte? Ca ce autoritate ma intrebati dumneavoastra pe mine despre niste contracte, indiferent despre ce fel de contracte sunt, ca sunt cu persoana fizica, ca sunt cu persoana juridica, ca sunt cu regii de stat?", a declarat Roxana Ciobanu.

„Nu doresc sa vorbim despre asta. Avem alte treburi decat sa cautam in arhiva si sa vedem ce contracte doriti dumneavoastra", a conchis reprezentanta firmei.

Din cauza achizitiilor suspecte de anul trecut, fosta conducere a RNP urmeaza sa dea explicatii in fata procurorilor Parchetului National Anticoruptie. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat recent ca va sesiza PNA in legatura cu neregulile scoase la iveala de auditul si controalele efectuate la RNP. Fosta conducere a regiei nu pare ingrijorata de eventualele urmari.

Prea scump

Ministrul Flutur a declarat ca au fost descoperite trei firme bucurestene care au achizitionat cartuse, revolvere, tocuri de piele, cravate si ace de cravata, masti de gaze, cizme cu bombeu metalic si costume pentru fasonatori in valoare totala de 14 miliarde lei, dupa care le-au vandut Regiei Nationale a Padurilor cu suma de 90 miliarde lei.

Cel mai cunoscut este cazul cravatelor cumparate de RNP cu 5 milioane bucata de la Hunter Vip, care in realitate valorau doar 60.000 lei, sau al acelor de cravata de 10.000 lei, care au fost cumparate cu peste 2 milioane lei, bucata. Flutur a mai spus ca firmele erau „SRL-uri nesemnificative", care s-au dizolvat subit pe 17 decembrie 2004, inainte de a plati anumite dari catre stat.

Suspiciuni

Directorul general al RNP, Simion Maftei, a declarat ca exista suspiciuni cu privire la legalitatea achizitiilor efectuate pe vremea fostei conduceri a regiei.

„Exista semne serioase de intrebare asupra corectitudinii organizarii si desfasurarii licitatiei in cauza, precum si asupra valorilor de adjudecare, cu atat mai mult cu cat Garda Financiara a constatat ca, pe 17 decembrie 2004, trei din firmele contractante - Top Hunter SRL, Alca Hunting SRL si Romarmy Com SRL - s-au dizolvat, dupa ce incasasera sumele contractate cu RNP Romsilva", a declarat

Maftei. Seful RNP a mai precizat ca asteapta concluziile organismelor abilitate ale statului, dupa care va comunica masurile ce urmeaza a fi luate.

Linistit

Fostul sef al Regiei Nationale a Padurilor, actualul deputat PSD Ion Dumitru, sustine ca achizitiile facute pe timpul sau au fost corecte. „Armele respective trebuiau. Vizavi de legalitate, e o problema pe care si-o asuma directiile (n.r. - din RNP) in functie de rolul pe care l-au avut in aceasta procedura de achizitionare", a declarat Ion Dumitru.

Fostul director a precizat ca, in cazul in care s-a incalcat legea, vinovatii vor trebui sa raspunda. „Este timpul ca sesizarea ministrului Flutur, in urma auditului care a fost la RNP, sa aiba si finalitate. Eu cred ca cei care au fost in comisia respectiva (n.r.

- pentru adjudecarea de oferte la achizitiile publice) si cei care au semnat contractul si l-au derulat au respectat legislatia in vigoare. Daca n-au respectat-o, ramane sa raspunda in functie de modul cum au actionat", a conchis Dumitru.

Ce arme se pot cumpara cu 12.000 dolari

10 pusti semiautomate Remington SP10 MAGNUM

12 revolvere Colt „Government Model Series 70" (folosite de FBI)

12 revolvere Magnum „Desert Eagle Mark XIX"

20 pusti Beretta T3

26 revolvere Smith&Wesson „Model 10" (folosite de armata si politia din SUA)

40 revolvere Walther P22

„Oferta speciala" pentru RNP

Produs Pret achizitie bucata* / Pret realbucata** (dolari)/ Procent suprapret(dolari)

Pusca JM25 Special 4.513,22 2.647,63 170%

Cutie metalica transport 696,32 313 222%

Teava 13 mm 554,48 155 358%

Butelie CO2 (10 buc) 69,63 21,96 317%

Seringa 10 mm 64,47 34,62 186%

Ac carlig 2x60 mm 45,13 9,35 483%

Ac carlig 2x30 mm 45,13 8,98 503%

Ac guler 2x30 mm 38,68 8,60 450%

Ac plan 2x40 mm 38,68 7,48 517%

Stabilizator seringa 12,89 3,37 765%

Cap protectie seringa 7,74 2,67 290%

Valoare totala contracte 102.772 38.398 267a

* din facturile emise de Hunter Vip Exim SRL

** la distribuitorul Dan-Inject din SUA

Alte achizitii suspecte la Romsilva

Produs Pret achizitie bucata / Pret real bucata / Procent suprapret

Cravata 5.000.000 lei 60.000 lei 8.333%

Ace de cravata 2.100.000 lei 10.000 lei 21.000%

Masca de gaze 4.900.000 lei 1.500.000 lei 327%

Cizme 1.500.000 lei 260.000 lei 577%

Costum fasonator 15.400.000 lei 3.300.000 lei 467%

Revolver 14.700.000 lei 2.800.000 lei 525%

Sursa: Ministerul Agriculturii