*Peste 700 de pagubiti

MTS Leasing a crescut intr-un an, ajungand sa fie reprezentata in mai toate orasele mari din Romania. Dealerii locali au reusit sa incheie pentru MTS peste 700 de contracte de finantare a unor constructii.

Marea lor majoritate se afla in curs de derulare insa nimeni nu stie care va fi soarta lor, atata timp cat prin birourile MTS a inceput sa bata vantul, iar proprietarii germani ai afacerii sunt de negasit. Politia a inceput o ancheta insa felul in care s-a organizat aceasta afacere inca de la inceput nu lasa prea multe cai de recuperat sumele platite ca avans de catre clientii MTS.

Si este vorba de sume care pornesc de la cateva zeci de mii si ajung la cateva sute de mii de euro, pentru fiecare din cei peste 700 de clienti MTS. Cine sunt insa proprietarii firmei de leasing? In spatele datelor oficiale oferite cu zgarcenie de MTS, am descoperit un grup de interese cu puternice legaturi cu crima organizata rusa, grup care opereaza cu usurinta in Romania de mai bine de 10 ani.

Legaturile despre care vom vorbi sunt consolidate in timp prin participarea in comun la tot felul de operatiuni dubioase. In plus, in mod inexplicabil, presedintele Traian Basescu a aparut in mai multe randuri alaturi de proprietarii MTS, participand astfel la consolidarea credibilitatii firmei.

*De la import de peste si fabricare de vin la leasing imobiliar

Cercetand actele care stau in spatele firmei MTS, observam ca avem de-a face cu o afacere de familie fara nici o baza in Romania si fara nici un istoric in Germania . Firma germana reprezentata in Romania de MTS, este inregistrata la familia Metzen acasa, in Kronberg, langa Frankfurt .

La aceeasi adresa mai este inregistrata firma MTS Investition und Handel din 1994 si firma Metzen und Partners Consultants din 1988. Cele doua firme au reusit sa ajunga impreuna la cifra de 5 angajati, dupa ani buni de activitate. Proprietarul firmelor este familia Metzen prin Theo sau Christiane Metzen, iar capitalul social este de 150, respectiv 250 de mii de euro.

In paralel cu aceste firme de familie care desfasurau contracte de milioane de euro in Romania, am gasit un membru al familiei implicat in operatiunile MTS: Peter Metzen din Aachen, care este asociat in mai multe firme de constructii sau activitati tehnice conexe.

Din asocierea acestuia cu sotii Diering a reiesit firma germana Human Resources AG, care a deschis in Bucuresti la sfarsitul anului trecut firma Diering Engineering, menita sa realizeze controlul tehnic la constructiile realizate in Romania prin MTS.

Toate firmele familie Metzen sunt aproape inexistente din punct de vedere al portofoliului sau al activitatii anterioare. Cautari succesive pe diverse baze de date care mentioneaza activitatea firmelor din diverse domenii nu au scos la suprafata decat activitati fara nici o legatura cu finantarea prin leasing. Insa unele date sunt interesante.

Descrierea oficiala a firmei Metzen und Partners mentioneaza ca aceasta se ocupa exclusiv de export / import in Rusia si Kazachstan. Mai mult, cele cateva informatii disponibile despre activitatea firmei o recomanda ca importator de delicatese oceanice din Sankt Petersburg. Firma germana este chiar reprezentant al unei companii din Sankt Petersburg – Interfrosty.

In Romania , MTS nu este singura afacere a familiei Metzen. Pe langa firma Diering inregistrata in Bucuresti, mezinul familiei, Matthias Metzen, nascut potrivit actelor la Kabul, a inregistrat firma de telecomunicatii Elex Car, iar Metzen und Partners GmBH este proprietarul firmei Piemont din Craiova, care se ocupa cu fabricarea vinurilor, firma administrata de un roman.

*Osmiu, rachete si servicii secrete

Insa legaturile dubioase ale familiei Metzen incep sa se desluseasca la Bucuresti. O vizita la sediile MTS din Bucuresti lasa oricui un gol in stomac, mai ales daca este vorba de clientii companiei. Peste tot bate vantul, iar spatiile de birouri arata de parca au fost evacuate contra cronometru.

Dulapuri goale deschise, cabluri atarnand, lacate pe usa sau proprietari de spatii care nu si-au primit banii pentru chirie. Este exact senzatia pe care am avut-o vizitand in urma cu 3 ani sediul unei alte companii de leasing: Compania Populara de Leasing, evacuata in graba la presiunea clientilor pacaliti. Intre cele doua firme exista mai multe legaturi solide.

Patronul CPL, Armen Calin, fost Armen Eduardovici Gouchtchian, a fost pana zilele trecute consultantul MTS Leasing. El a disparut din tara odata cu patronii germani. Armen a petrecut mai bine de un an in inchisoare, din cauza neregulilor financiare pe care le-a gestionat la CPL.

Si acolo o multime de clienti au platit avansul la diverse contracte de leasing dar nu au mai primit finantarea promisa.

Conform listingului telefoanelor date de catre Armen din sediul CPL chiar inainte sa-si evacueze firma si sa fie arestat, aproape zilnic acesta apela postul telefonic al lui Theo Metzen din Germania, post telefonic la care acum ar trebui sa raspunda cineva de la firma MTS.

Mai mult decat atat, site-ul MTS din Romania este inregistrat la aceeasi adresa unde un alt asociat al lui Armen si-a deschis o firma de leasing. Practic, la aceeasi adresa din Mihai Bravu 62 a functionat firma Eltana, dupa care a aparut si firma MTS Leasing. Eltana apartine lui Anatol Bakajef, un rus cu cetatenie germana care a incercat diverse afaceri si in Romania .

Toate acestea demonstreaza ca Bakajef, Metzen si Armen fac afaceri de mai multi ani impreuna, mult inainte ca MTS sa fie pus pe picioare.

Probabil ca datorita relatiilor stranse cu fostele state sovietice, Metzen a intrat si in domeniul intermedierii de metale rare. Inainte de a infiinta MTS in Romania , numele lui Theo Metzen se afla pe diverse site-uri unde oferea la vanzare osmiu 187, substanta folosita si in industria militara, in domeniul nuclear.

Informatia a fost confirmata de catre Benedict, fiul lui Theo Metzen, care sustine ca la acel moment tatal sau doar cerceta piata si nu a facut nici o intermediere cu osmiu.

Mai mult, exista informatii ca cei trei au pus la punct la Bucuresti, in 2003, impreuna cu alti oameni de afaceri rusi, exportul catre Kinshasa in Congo a unui transport de rachete, export intermediat de la Bucuresti de catre Omar Hayssam. Conform acesto r informatii, Hayssam a asigurat obtinerea unui certificat de end-user curat, din afara tarilor aflate sub embargou.

Congo se afla sub embargou in ceea ce priveste importul de armament, din cauza conflictelor sangeroase care macina regiunea de mai multi ani.

Conform unor surse din serviciile secrete Metzen a activat in BND (Serviciul de Informatii Extern al Germaniei Federale) iar Bakajef a avut un rang inalt in serviciile secrete sovietice, in domeniul economic.

Benedict Metzen, ne-a declarat intr-o discutie telefonica faptul ca tatal sau nu a lucrat in BND, ci doar a calatorit foarte mult si s-a ocupat de managementul diferitelor proiecte in tari africane si in state sovietice.

*Metzen umar la umar cu Basescu

Operatiunea MTS Leasing nu ar fi reusit sa stranga atat de multi clienti fara o campanie de imagine agresiva. Pentru un an de zile, reclamele la MTS abundau pe strazi, in ziare si la televizor si mai ales in presa de specialitate.

O parte importanta a acestei campanii de imagine a constituit-o organizarea de diverse seminarii economice si invitarea la aceste seminarii a personalitatilor din economia si politica romaneasca. Doua asemenea evenimente insa ar trebui sa dea de gandit: este vorba de doua forumuri economice unde alaturi de cei de la MTS Leasing, la prezidiu, a stat Traian Basescu.

Prima data in calitate de primar, a doua oara, chiar in acest an, in calitate de presedinte, la data de 8 februarie a.c. Ambele evenimente au fost organizate de catre Business Media Group, dar sala a fost umpluta de sigla si bannerele MTS Leasing, de unde se poate deduce ca firma a participat la finantarea evenimentului.

Daca in functia de primar Basescu nu a stiut cine sunt persoanele care se filmeaza alaturi de el pentru a aparea la stiri si a-si consolida imaginea, dupa ce a ajuns in functia de presedinte al tarii Basescu ar fi trebuit sa fie informat cu privire la legatura dintre Metzen si grupari de crima organizata. Daca nu din considerente de imagine, macar din considerente de siguranta.

* In Germania raspunde robotul

Primul Metzen care a raspuns la telefon a fost Peter Metzen din Aachen , care considera ca singura relatie a lui cu MTS este una contractuala si care nu a vrut sa comenteze nimic legat de viitorul afacerii si de legaturile dubioase ale familiei Metzen.

La sediul MTS linia telefonica este scoasa din uz, faxul fiind singurul care functioneaza, iar la Theo Metzen acasa raspunde un robot care inca mai preia mesaje. Calin Armen este de negasit, angajatii MTS afirma ca acesta a fugit din tara . Bakajef nu a fost disponibil pentru comentarii, atat mobilul cat si telefonul de acasa fiind scoase din uz.

In cele din urma am fost contactati de catre Benedict Metzen, mezinul familiei. “Am lucrat cu Armen in Germania , la firma MTS, pana vineri seara. Am mancat, am baut o bere si el s-a dus la hotel sa se culce. A doua zi Armen a disparut fara urma, impreuna cu cateva sute de mii de euro din conturile MTS. ” Benedict se declara socat de gestul lui Armen, si ne-a dat si cateva informatii utile.

Astfel, am aflat ca Armen este cel care a avut ideea de a pune pe picioare MTS Leasing si a lucrat in firma de la bun inceput, pana la 1 iulie. Benedict il acuza pe Armen ca a pus la cale o adevarata conspiratie pentru a-si acoperi fuga. “Fratele meu Matthias a primit in saptamana precedenta amenintari cu moartea. Erau oameni care l-au sunat si i-au spus sa aleaga intre bani sau 9 mm.

Atunci Armen a insistat ca Matthias sa paraseasca de urgenta Romania . Am aflat ca tot Armen a stat in spatele primului articol din Romania Libera, cel care a declansat isteria. Armen a vrut sa aduca MTS in situatia aceasta. ” In plus, Benedict afirma ca Armen a incasat o multime de bani negri, de la constructorii cu care lucra MTS, pentru a face plati.

Benedict sustine ca tatal sau este o victima si ca este un tip foarte credul si ca nu a stiut nici un moment despre trecutul infractional al lui Armen.

Theo Metzen nu a putut fi contactat direct pentru a lamuri legaturile sale de afaceri, ultimul paravan in calea sa fiind un nou consilier, Juergen Schoen, care a refuzat orice comentariu si care a adaugat ca Benedict nu ar fi trebuit sa vorbeasca pentru ca el doar face o practica in cadrul firmei MTS.

de Stefan Candea si Sorin Ozon