Romanii cred ca Adrian Nastase este cel mai corupt dintre premierii Romaniei, conform unui sondaj realizat de catre Institutul Civis. Cotidianul scrie ca Mircea Geoana a pus la cale in Poiana Brasov strategia de inlaturare definitiva a lui Adrian Nastase din conducerea PSD. PSD pregateste meticulos mazilirea lui Nastase cred si cei de la EVZ. PSD, partidul matusilor si soacrelor, are datorii de 80 de miliarde, sustin cei de la Gandul.

Romanii cred ca Adrian Nastase e cel mai prim-corupt

preluare Cotidianul

Potrivit unui sondaj dat publicitatii ieri, Adrian Nastase este cel mai corupt premier pe care l-a avut Romania dupa 1990. El este urmat la mare distanta de Nicolae Vacaroiu. Cu toate acestea, este pe locul doi, la egalitate cu Tariceanu, la capitolul „cei mai competenti premieri". Locul intii este ocupat de Theodor Stolojan. Alianta D.A. se mentine pe primul loc, cu 48%, urmata de PSD, cu 22%.

Sondajul care a prins doar putin din inceputul scandalului „Matusa" arata ca Adrian Nastase se detaseaza categoric de ceilalti premieri de dupa 1990, cind vine vorba de cel mai corupt sef de Guvern.

Este considerat astfel de 32% dintre respondenti, fiind urmat de Nicolae Vacaroiu (7%), Victor Ciorbea, Petre Roman si Calin Popescu Tariceanu, toti cu cite cinci procente, si Radu Vasile, care aduna 4%. In schimb, cel mai bun si mai competent premier pe care l-a avut Romania dupa 1990 este considerat, de catre 23%, ca fiind Theodor Stolojan.

El este urmat de Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, care au fost mentionati drept cei mai buni sefi de Guvern de catre 16% dintre respondenti. Datele provin dintr-un sondaj de opinie facut de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice „Civis" si realizat in perioada 9-14 ianuarie 2006, pe un esantion de 1.125 de persoane, avind o marja de eroare de 3%.

Articol integral in Cotidianul

Planul lui Geoana

Vinatorul de aur, doborit in Poiana

preluare Cotidianul

Presedintele PSD vrea sa conduca partidul singur. Sau, in orice caz, fara Adrian Nastase si Ion Iliescu. Strategia sa, expusa in discutiile cu liderii de organizatii, este sa modifice statutul PSD, lucru care ar trebui sa se petreaca la un congres extraordinar planuit pentru anul acesta.

Varianta-fulger prevede desfasurarea congresului extraordinar in luna martie. Varianta mai lunga ar fi la sfirsitul verii. Dupa congresul care va modifica statutul, urmatorul pas este convocarea unui alt congres, pentru realegerea conducerii PSD. Scopul este acela de a-l lasa pe Adrian Nastase la marginea partidului, in timp ce Geoana si-ar asigura conducerea pentru inca patru ani.

Geoana incearca sa profite de aceasta perioada, in care rivalul sau s-a auto-suspendat. Pentru acest plan, Geoana are nevoie de sprijinul liderilor locali. Desi in acest moment nu sint toti convinsi sa mearga pe aceasta directie, ei au cazut de acord sa inceapa discutiile pe marginea modificarii statutului.

Totodata, liderii locali au dat, la sedinta de ieri, mesaje cu sensul ca „epoca Nastase s-a incheiat".

O a doua directie politica pe care Geoana a vrut sa o epuizeze a fost cea legata de Ion Iliescu. Si la acest punct, presedintele PSD a obtinut de la liderii locali asigurari ca „recursul la solutia Iliescu nu este o varianta de lucru in PSD".

Daca liderii locali vor trebui sa-si demonstreze abia in urmatoarele luni loialitatea si sprijinul fata de planul lui Geoana, presedintele PSD a inceput deja sa dea mesaje ca baronii locali isi vor pastra scaunele.

Articol integral in Cotidianul

PSD pregateste meticulos mazilirea lui Nastase

preluare EVZ

PSD se pregateste sa-l elimine definitiv pe Adrian Nastase din conducerea partidului. Comisia pentru modificarea statutului va propune Consiliului National, programat pentru 3 februarie a.c, eliminarea din statut a functiei de presedinte executiv, facand astfel imposibila revenirea lui Adrian Nastase la varful ierarhiei pesediste.

Cel mai fervent sustinator al acestei idei este gruparea condusa de Miron Mitrea, care face lobby in partid pentru „o structura de conducere supla, formata din presedinte, secretar general si vicepresedinti".

Articol integral in EVZ.

PSD, partidul matusilor si soacrelor, are datorii de 80 de miliarde

preluare Gandul

In timp ce liderii sai s-au imbogatit, PSD are datorii de peste 80 de miliarde de lei, s-a plans, vineri seara, Mircea Geoana, in fata colegilor sai de partid.

„Cum este posibil ca, dupa atatia ani de guvernare, cand am avut in mana toate parghiile, acum, cand am trecut in opozitie, partidul sa aiba datorii de 80 de miliarde?!", s-a indignat Geoana, vineri seara, la prima intalnire din seria de patru avute la Poiana Brasov, de conducerea „noului PSD", cel de dupa autosuspendarea lui Adrian Nastase.

Datoriile PSD dateaza din perioada campaniilor electorale din 2004, la nivel central, iar „creditorii" sunt diverse firme, agentii de publicitate, consultanti si institutii media, care au prestat diverse servicii catre partid, ne-a declarat un lider important al PSD.

El a sustinut ca valoarea comunicata de Geoana in sedinta de partid este „ridicola", datoriile ajungand – dupa propria estimare – undeva la 140 de miliarde de lei. „Nu stiu de 140 de miliarde, posibil, dar, intre timp, s-au mai platit", ne-a declarat, ieri, Mircea Geoana.

Articol integral in Gandul

Theodorescu dixit: Geoana si Mitrea sa ia notite de la Iliescu!?

preluare Romania Libera

In opinia senatorului Razvan Theodorescu, Romania are nevoie astazi de un lider politic cu autoritate care sa fie "un democrat cu muschi".

El a facut aceasta declaratie acuzandu-l pe fostul sef al statului Ion Iliescu de lipsa de autoritate in partid: "Iliescu are marea lui doza de vina pentru ca a tolerat in PSD mult prea multe lucruri, ca nu a fost autoritar, in Romania trebuie sa fii autoritar, democrat, dar un democrat musculos", a declarat Razvan Theodorescu, aflat sambata in Botosani.

"E un moment de criza si in aceste momente iti folosesc batranii. Geoana si Mitrea sa ia notite si Iliescu sa vorbeasca. Pentru ca Geoana si Mitrea nu au nici un fel de ecou, singurii cunoscuti sunt Iliescu si Nastase, iar Iliescu e pretios acum prin sfaturile pe care le poate da...

Iliescu are propriul electorat si acest electorat e important acum pentru ca altfel vom trai drama de a ajunge la 15%. Iliescu trebuie sa revina", mai afirma Theodorescu.

Articol integral in Romania Libera.