Un rechizitoriu parafat de procurorii ieseni seamana cu un veritabil scenariu hollywoodian, impanat cu executie la comanda, mafie basarabeana, politist-asasin, bomba detonata prin telefonul mobil si munitie folosita de KGB. Toate acestea pentru suprematie intre interlopii autohtoni.

Asasinatul a fost oprit la timp prin interceptarea convorbirilor telefonice de catre SRI si de aici toate planurile mafiote au esuat. Printre cei incriminati de procurori se numara Vasile Rodideal, basarabean aciuat in Iasi, cu vila spate-n spate cu Politia municipiului.

Victima se pretinde a fi Tiberiu Francisc Cristodorescu, interlop care si acum se teme pentru viata sa. Daca Cristodorescu ar fi fost lichidat, Rodideal ar fi dobandit suprematia in lumea interlopa. Executia urma a fi pusa la cale de un politist anume platit, de sorginte basarabeana.

Numai ca planul a esuat gratie si faptului ca Cristodorescu si-a postat vila langa locuinta actualului sef al Politiei iesene, comisarul Liviu Zanfirescu (toamna trecuta, acesta era adjunct in IPJ).

Un dispozitiv exploziv cu detonare de la distanta, prin telefonul mobil, urma a fi procurat in septembrie trecut din Republica Moldova de un locotenent al lui Rodideal, tot basarabean, Dumitru "Dima" Chetreanu, incarcerat alaturi de Rodideal. In joc a intrat si Constantin Ponici, tot din Republica Moldova, mandatat sa tocmeasca asasinii.

Comanda lui Rodideal urma a fi pusa in scena de Alexander Lazarev si Mihail Mocanu, ultimul politist peste Prut. Cristodorescu, despre care se spune ca ar fi camatar, a fost filat o luna de cei special tocmiti. Arsenalul pentru lichidarea interlopului cuprindea un pistol-mitraliera tip UZI si munitie speciala.

"Cele 48 de cartuse erau folosite numai de KGB si erau de tip «dum-dum», adica la atingerea tintei explodeaza", a oferit detalii procurorul Iulia Diaconu. "Noroc ca s-au bagat politistii, altfel eram mort „, este convins Tiberiu Cristodorescu de cand a aflat de la procurori ce soarta i se pregatea.

Articol integral in Gandul