Pentru a stabili de la inceput, pentru a evita orice confuzie, pentru a evita cronicile istorice comandate, fabricate, trebuie facut un enunt:

Nu a existat „Autonomia Tinutului Secuiesc" in cele opt secole de la asezarea acestei populatii in bazinul superior al Oltului.

Secuii, in schimb, exista. De la inceputul secolului XIII si pana in a doua jumatate a secolului XVIII aceasta comunitate a avut privilegii. Privilegii acordate exclusiv pentru servicii militare, ofensive sau defensive fiind scutiti de obligatii fiscale catre coroana.

Secuii sunt oameni puternici, muncitori, harnici si rezistenti, credinciosi, curati, isteti. Sunt maghiari. Daca vreti sunt „oltenii" maghiarilor.

In tara secuilor padurile erau virgine. Nu aparuse drujba. Nu existau daci, romani si nici urmasii lor in acest areal. Graul nu crestea. Porumbul si cartoful au aparut mai tarziu.

Miercurea Ciuc nu avea echipa de hochei. La 1643 in actuala resedinta de judet se consemnau 43 de capi de familie si un total de 108 suflete. Era un catun ca alte cateva zeci pe aceste meleaguri unde frigul domneste sase luni pe an.

Intre timp au aparut nebunii. Nebuni ultimelor doua secole. Nebunii pasoptisti si postpasoptisti. Nebunii interbelici si nebunii postbelici. Nebuni comunisti si postcomunisti. Virusul f1f8. Pandemia f1f8.

Cu siguranta pandemie deoarece, ca si ciuma, holera, etc., este extinsa si pe la irlandezi si pe la basci si oriunde gaseste teren propice. Tulpina a fost localizata in mediul politic, clerical, ultranationalist, xenofob. Au aparut variantele cu scop electoral sau de rating.

Din pacate bufonii sunt supervizati de anumite „dosuri" bisericesti, ca in ’90 la Tg. Mures, dar si inconstienti media, care au instalat o panica generala in randul populatiei, la fel ca gripa aviara.

In urma cu 16 ani un reprezentant media, Dorin Suciu, care a provocat panica prin informare tendentioasa, manipulare si instigare, la fel ca zilele acestea, a primit doar patru ani la locul de munca, corespondent al TVR, taman in Budapesta.

Azi, ieri si in ultimele zile, din lipsa de subiecte tari, in unele trusturi s-a dat drumul la temele panicarde, dragi nebunilor de cariera, din ambele tabere, pentru a semana discordie acolo unde nu exista.

Daca nu exista o problema se gaseste un ziar, doua, s-o genereze. Gasim o gaina moarta si se declansaza carantina. Am vazut scheme, planuri militare, organizate mai ceva ca Al Queda. Lipseu doar tinerii maghiari, la fel ca in ’90, care veneau sa ia Ardealul, cu rucsacul.

Daca solicitau ziarele respective, le furnizam documentul confidential nr. 20066/27.11.1934 al Serviciului Special de pe langa Marele Stat Major, Sectia II-a, in care zidarul Marosi Grigore se ofera, in schimbul a 200.000 lei, sa dea lamuriri asupra unui tunel maghiar care ar trece prin granita de vest a Romaniei.

Doar ca masurile topografice erau date in stanjeni. Lasand gluma, in Ardeal dar si in restul tarii, maghiari si romani, traiesc cu teama unui conflict civil asemanator cu cel din 1990.

Aici ar trebui sesizate autoritatile statului, inclusiv „audiovizualul", pentru a atentiona pe cei care, deliberat, provoaca o stare de spirit periculoasa.

Deocamdata UDMR s-a delimitat de nebunii sai. Mai mult, preventiv, inca de acum doi ani i-au scos de pe listele electorale.

Nici nu poate fi vorba de autonomie teritoriala pentru ca nu a existat. Despre „republica secuiasca" nici nu se poate discuta.

Acum este normal ca si in comunitatea maghiara sa fie un vadim, doi.

Sunt convinsa ca acesti vadimi sunt in evidenta „serviciilor", si deindata ce devin periculosi statul are „lese" restrictive. Pana atunci latra. Ca acum e democratie democratie.

Doar daca nu se doreste dintr-o anumita zona, dintr-un interes ocult, sa compromita drumul pe care s-a angajat Romania. Sa compromita, printr-un curent defaimator, deja compromisa „Lege a Minoritatilor".

Sau, iar asta trebuie sa dea de gandit, sunt cercuri de „carton" carora o integrare prea timpurie a tarii la UE ar dauna anumitor „afaceri".

Sau sunt nebuni.

Andrea Varga, istoric

andreav2@freemail.hu