Fiul lui Slobodan Milosevici, Marko, a ajuns, marti, la Haga, ca sa ridice trupul neinsufletit al tatalui sau, dar deocamdata nu se stie daca fostul presedinte iugoslav va fi transportat la Moscova sau la Belgrad, informeaza agentiile internationale de presa.

Prim ministrul sarb Vojislav Kostunica a anuntat ca accepta ca Milosevici sa fie inmormantat in Serbia.

Marko Milosevici a declarat, marti seara, ca a discutat cu familia si inca nu au decis locul unde va fi inmormantat tatal sau. Marko declarase ca Serbia nu va permite inmormantarea la Belgrad, astfel ca planuieste inhumarea la Moscova, unde locuiesc sotia, fiul si fratele fostului lider.

"Autoritatile din Belgrad nu permit inmormantarea, doresc sa o evite. Nu avem alta solutie", a spus fiul fostului presedinte.

Marko a sosit pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, unde a asteptat o escorta a politiei.

Un tribunal din Serbia a retras, tot marti, mandatul de arestare pe numele sotiei lui Milosevici, pentru ca sa poata participa la funeraliile acestuia, daca va fi inmormantat in Serbia.

Mira este inculpata pentru abuz de putere, dupa ce a favorizat atribuirea ilegala de apartamente de serviciu, si este acuzata in cazul asasinarii din august 2000 a fostului presedinte Ivan Stambolici, banuit ca ar fi intentionat sa candideze impotriva lui Milosevici la alegeri. Ea s-a refugiat in Rusia din 2003.

Tot marti, Tribunalul Penal International a declarat inchis procesul pentru crime de razboi, genocid si crime impotriva umanitatii intentat lui Slobodan Milosevici.

"Ne exprimam regretul pentru moartea sa. De asemenea, regretam faptul ca moartea l-a privat atat pe el, cat si toate partile de un verdict in cazul acuzatiilor", a declarat presedintele instantei.

O echipa de medici rusi s-a deplasat, marti, la Haga, dupa ce Moscova si-a exprimat scepticismul fata de ancheta TPI in cazul mortii lui Milosevici, de aceea a trimis propriii experti.

Un raport preliminar al autopsiei arata ca Milosevici, care avea hipertensiune si probleme cardiace, a murit din cauza unui stop cardiac. Rezultatele testelor pentru depistarea substantelor toxice nu au fost inca anuntate.

Expertii sarbi care au asistat la autopsie au declarat ca procedura a fost una profesionista.

Avocatul lui Milosevici a afirmat ca se teme ca acesta a fost otravit. El a precizat ca inainte de a muri Milosevici a trimis o scrisoare in Rusia in care cerea ajutorul.

Milosevici a murit in 11 martie in inchisoarea Tribunalului International de la Haga cu cateva luni inainte de verdictul in procesul intentat pentru crime impotriva umanitatii. El a condus Iugoslavia timp de zece ani in timpul conflictelor din anii '90 care au condus la destramarea federatiei.