Ministerul Economiei si Comertului a propus doua variante de modificare a ordonantei privind vanzarea a 8 procente din actiunile Petrom catre angajatii companiei, acestea urmand sa fie dezbatute peste aproximativ doua saptamani in sedinta de Guvern.

In prima varianta propus de MEC, angajatii Petrom pot cumpara actiunile in nume propriu sau pot opta sa le achizitioneze prin Asociatia Salariatiilor condusa de liderul sindical Liviu Luca. Cea de-a doua varianta a ordonantei restrictioneaza vanzarea actiunilor si permite cumparea acestora doar de catre angajatii companiei.

Cele doua variante ale actului normativ vor fi trimise Guvernului saptamina viitoare, urmind ca Executivul sa aleaga varianta care i se pare cea mai potrivita pentru aprobare.

Pachetul de actiuni care ar urma sa fie vindut salariatilor Petrom a fost obiectul a numeroase dispute mediatice intre liderul companiei Petrom Service, Liviu Luca, care este actionar la mai multe institutii media (Realitatea TV, cotidianele Ziua si Gardianul) si fostul patron al postului Antena 1, Dan Voiculescu.

In opinia analistului economic George Vulcanescu, incercarea guvernului de-a gasi solutii pentru ca actiunile salariatilor sa nu fie achizitionate de diferite grupuri de interese are putine slabe de reusita, dar totusi acestora nu le va fi asa usor sa faca acest lucru.

"Cea de-a doua varianta a proiectului de ordonanta, conform careia numai salariatii pot cumpara actiunile in mod individual, nu prezinta siguranta. Acestia pot foarte usor, avand in vedere loialitatea fata de Liviu Luca, sa scoata actiunile pe piata bursei", a declarat Vulcanescu pentru Hotnews.ro.

"In cazul in care va fi aprobata cea de-a doua varianta, Luca va intampina totusi dificultati pentru ca odata ce actiunile vor fi scoase la bursa, el va trebui sa concureze cu ceilalti cumparatori".

Contactat telefonic, liderul Asociatiei Salariatilor Petrom, Liviu Luca, a refuzat sa faca vreun comentariu. "Nu ma intereseaza, nu am nimic cu aceste 8 procente" a declarat Luca.

Banca internationala de investitii Credit Suisse a cistigat recent dreptul de a intermedia tranzactia pe baza careia angajatii Petrom vor fi eligibili sa cumpere 8 la suta din actiunile companiei.

Credit Suisse va structura tranzactia pe baza dreptului fiecarei persoane eligibile de a cumpara actiunile ce ii sunt alocate, de a le pastra, vinde sau utiliza in scopul obtinerii finantarii necesare.

Totodata, pe langa asigurarea finantarii pentru persoanele eligibile, banca va considera de asemenea posibilitatea de a cumpara actiuni ca metoda de rambursare a finantarii.

Miza afacerii legate de proprietatea asupra a celor 8 procente din actiunile Petrom este una foarte mare. Salariatii au dreptul legal de a achizitiona titlurile Petrom la valoarea la care le-au achizitionat si austriecii de la OMV, adica 5 eurocenti/actiune, insa in prezent pe ringul bursei actiunile se tranzactioneaza la un pret de cel putin trei ori mai mare.

Investitia pentru pachetul de 8 la suta din actiunile Petrom este de circa 285 milioane de euro.