Guvernul va investi 325 de milioane de euro, pana in 2008, pentru programe nationale in domeniul turismului, anunta un comunicat al Guvernului. Programele vizeaza modernizarea partiilor de schi, dezvoltarea statiunilor turistice balneoclimaterice si dezvoltarea zonei Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre.

Primul program urmareste extinderea partiilor de schi amenajate si asigurarea conditiilor pentru practicarea sporturilor de iarna la standarde internationale. Costul total al proiectului este estimat la 130 milioane de euro, din care, cate 50 de milioane de euro pentru anii 2006, respectiv 2007 si 30 de milioane de euro in 2008.

In cazul statiunilor turistice balneoclimaterice se urmareste imbunatatirea infrastructurii specifice turismului din statiunile balneare,

lucrari de reconditionare a captarii, transportului si distributiei apei minerale, realizarea de noi foraje pentru captarea surselor suplimentare de ape minerale, modernizarea salinelor incluse in proiect, amenajarea de noi trasee turistice in statiuni si imprejurimi si de sate de vacanta ori campinguri.

Costul programului pentru perioada 2006-2008 este estimat la 90 milioane de euro.

Prin programul "Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montana inalta" sunt avute in vedere lucrari de dezvoltare a retelei de cabane turistice montane in localitatile limitrofe, dezvoltarea retelei de refugii montane in regiunea de creasta, refacerea infrastructurii de acces si siguranta pentru turisti, dezvoltarea retelei de refugii salvamont si a sistemului de semnalizare pe

traseele montane. Costul estimat al proiectului pana in 2008 este de 30 milioane de euro.

Programul "Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre" are ca obiective amenajarea de miniporturi pentru agrement nautic in principalele zone de interes turistic si de puncte de observare/filmare.

Acest program urmareste includerea tuturor facilitatilor necesare pentru acordarea distinctiei Blue Flag plajelor (aceasta distinctie atesta calitatea nisipului, a apei si a amenajarii plagelor).

Lucrarile derulate prin acest program vizeaza, de asemenea, amenajarea unei retele de centre de informare turistica, precum si a unor centre de agrement pe plaja.

Costul estimat al proiectului pentru cei trei ani este de 60 de milioane de euro.

Programul "Sibiu Capitala Europeana Culturala 2007" vizeaza promovarea patrimoniului cultural al Romaniei, dezvoltarea turismului cultural cu accent pe arhitectura specifica din sudul Transilvaniei, conservarea traditiilor culturale din aceasta zona.

Lucrarile derulate prin acest program au in vedere reabilitarea incintelor obiectivelor turistice, realizarea de obiective de investitii pentru prezentarea spectacolelor in aer liber la principalele monumente incluse pe lista UNESCO.

Vor fi construite drumuri de acces spre obiectivele turistice, spatii de parcare pentru turisti, facilitati pentru transportul auto rapid la monumentele incluse in program, precum si centre si puncte de informare turistica.

Costul estimat al programului este de 15 milioane de euro.

Autoritatea Nationala pentru Turism va realiza obiectivele propuse prin parteneriate cu autoritatile publice locale.