Demonstatii de amploare in centrul capitalei Minsk din Belarus. Circa sapte mii de sustinatori ai opozitiei protesteaza pe strazi dupa ce fortele de securitate au blocat accesul in Piata Noiembrie, locul protestelor din ultimele zile fata de realegerea presedintelui Alexandru Lukasenko.

France Presse scrie ca Aleksandru Kozulin, unul dintre liderii opozitiei din Belarus, a fost retinut, sambata, pe o strada din Minsk, informatie confirmata de purtatorul de cuvant al acestuia: "Politistii l-au retinut pe Kozulin, impreuna cu mai multi membri ai familiei sale si cu alti manifestanti care se indreptau spre inchisoarea unde se afla camarazii lor".

Manifestantii au reusit sa rupa cordonul de politisti, care au inconjurat inca de dimineata piata centrala din Minsk, unde opozitia a anuntat un mare miting de protest impotriva realegerii lui Lukasenko in functia de presedinte.

Agentiile internationale de stiri transmit ca demonstrantii, tinandu-se de maini, striga "Traiasca Belarus!". Multimea asteapta liderii opozitiei, care i-au chemat la demonstratie, pentru a marca instituirea statului independent Belarus.

Participantii la mitingul neautorizat din zona "Nezavisimosti" din Minsk au fost dispersati, insa intr-o alta piata, 2.000-2.500 de simpatizanti ai opozitiei au inceput un nou miting neautorizat, la care participa si fostul candidat la presedintie, Aleksandr Milinkevici.

Cateva sute de protestatari au hotarat sa mearga in mars spre centrul de detentie Okrestino unde au fost inchisi, vineri, colegii lor care manifestau impotriva actualului regim, pentru a-si exprima sustinerea ppentru cei retinuti.

Martori oculari au declarat ca protestatarii au pornit in liniste spre centrul de detentie dupa ce candidatul prezidential Aleksandru Kozulin le-a cerut sa-i sustina pe cei retinuti vineri dimineata.

In urma cu doua zile buldozerele distrusesera tabara de corturi a opozitiei iar politistii au arestat aproape 300 de persoane, condamnate apoi la inchisoare de la 5 la 15 zile.

Actiunile represive de la Minsk au starnit reactii internationale. Consiliul European de la Bruxelles,a decis sanctiuni impotriva regimului de la Minsk iar SUA au anuntat impunerea de sanctiuni comerciale.

Ministrul austriac al Afacerilor Externe, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE, a declarat ca interzicerea accesului pe teritoriul european, impusa deja in cazul a unui numar de 6 demnitari de la Minsk, ar putea fi urmata de blocarea conturilor acestora in strainatate.

Protestele au inceput duminica, 18 martie, imediat dupa alegerile prezidentiale, opozitia acuzand ca rezultatele au fost fraudate in favoarea presedintelui Aleksandr Lukasenko, ales pentru a treia oara in fruntea tarii.