Uniunea Europeana va permite aderarea Bulgariei la 1 ianuarie 2007, dar va solicita probabil activarea clauzei de salvgardare privind justitia si afacerile interne. Declaratia apartine raportorului european pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, citat de cotidianul bulgar Dnevnik, on line.

Afirmatia vine la numai o zi dupa ce comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a subliniat intr-un inteviu pentru agentia Reuters, importanta votului din Parlamentul bulgar care "ar putea avea un impact pozitiv asupra capacitatii tarii de a arata rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei".

De asemenea Olli Rehn a anuntat ca va prezenta luni o evaluare preliminara a progreselor Romaniei si Bulgariei. "Imi voi prezenta evaluarea preliminara luni seara, la Strasbourg, in fata Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European", a declarat comisarul joi, intr-o conferinta de presa.

Ministrul bulgar de Interne, Rumen Petkov, a calificat, miercuri, "incomplet si incorect" raportul expertilor europeni privind progresele inregistrate de Bulgaria in domeniul justitiei si afacerilor interne. Ministrul a spus ca ar putea fi activata clauza mai degraba din cauza justitiei dar nu a afacerilor interne.

In cazul in care clauza de salvgardare va fi activata, deciziile tribunalelor bulgare ar putea sa nu fie recunoscute de Uniunea Europeana, iar verificarea documentelor in cazul cetatenilor bulgari care calatoresc in Uniune va fi mentinuta. Surse neoficiale sustin insa ca UE ar putea recunoaste totusi deciziile in dosarele penale.

Van Orden se afla la Sofia pentru a elabora un raport privind progresele inregistrate de Bulgaria, care, la jumatatea lunii aprilie, va fi examinat de Comisia pentru Relatii Externe din Parlamentul European, urmand sa fie votat in 26-27 aprilie. Un raport negativ ar putea antrena o recomandare de amanare a integrarii din partea Comisiei Europene.