Presedintele Traian Basescu a respins, joi, public toate acuzatiile ca ar fi avut vreo imixtiune in alegerea presedintelui CNSAS. Intr-o declaratie de presa, Basescu a sanctionat ultimele actiuni ale liberalilor, intre care virulenta PNL dupa nealegerea lui Constantin Ticu Dumitrescu, considerata o campanie "fara acoperire, demagogica si lipsita de responsabilitate".

"Resping public aceste afirmatii iar comportamentul reprezentantului presedintelui, d-nul Dragos Petrescu, a fost acela care reflecta pozitia presedintelui Romaniei legata de desemnarea presedintelui CNSAS", a spus seful statului.

Traian Basescu a calificat afirmatiile lui Ticu Dumitrescu potrivit carora presedintele nu ar dori deconspirarea securitatii drept "o campanie fara acoperire, demagogica si lipsita de responsabilitate" si a adus ca argumente faptul ca la initiativa sa 1,3 milioane din dosarele fostei securitati au fost predate CNSAS cu date de identificare, din noiembrie

2005 incoace.

Totodata, a mai spus Basescu, arhiva Dunarea, cu peste 680 de dosare, a fost transferata integral de la SIE catre arhivele statului iar arhiva CAER si a fostului Pact de la Varsovia, de la MAE si MApN, a inceput sa fie predata Arhivelor Statului.

Presedintele a sanctionat dur si nemultumirile liberalilor dupa alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al Colegiului CNSAS ca si solicitarea lor ca democratii sa-l retraga pe Turianu din aceasta functie.

"Virulenta liberalilor la adresa presedintelui ma dezamageste. Ma dezamageste in primul rand pentru ca are aspectul unei batalii pentru imagine si nu are substanta. Nu are substanta pentru ca timp de sase ani CNSAS a fost condus de un liberal si nu s-a facut nimic in deconspirarea securitatii", a spus presedintele.

Basescu a criticat si initiativa liberalilor de completare a legii lustratiei.

"Am inteles ca toti comandantii de nave si aeronave sunt nomenclaturisti. Este spectaculos, mai ales cand ti-o spun oameni care au trait pe uscat.

Propunerea parlamentarilor ma obliga sa-mi cer scuze colegilor comandanti de nave caci, din politicianism, parlamentari ai Romaniei au considerat ca nu trebuie sa fie fosti comandanti in functii politice (…) Propun parlamentarilor sa scrie in lege ca se refera la Traian Basescu. Nu are rost sa jigneasca cei 250 de comandanti de nave maritime ai Romaniei".

Presedintele nu a scapat ocazia sa critice si initiativa premierului Calin Popescu Tariceanu de a-l numi ca ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul pe liberalul Victor Paul Dobre, in locul lui Bogdan Olteanu care a renuntat la functie pentru sefia Camerei Deputatilor.

Basescu a anuntat ca a transmis o scrisoare lui Tariceanu prin care motiveaza respingerea propunerii: Dobre indeplineste o functie extrem de importanta in ministerul Administratiei Publice si are o experienta importanta din cursul inundatiilor de anul trecut, astfel incat plecarea lui de la minister ar ingreuna activitatea.