Claudiu Secasiu, propus in Colegiu de PNL, este noul presedinte al CNSAS, ales marti, dupa ce alegerile au fost repetate la propunerea presedintelui Traian Basescu. Se pare ca aceasta solutie a fost acceptata atat de liberali, cat si de democrati.

Secasiu a primit 8 voturi "pentru" si 2 "impotriva", iar votul a fost exprimat in mod secret. Nu a fost prezent la vot Dan Lazea, ales in urma cu o saptamana, vicepresedinte al institutiei si care a anuntat atunci ca isi da demisia.

Alegerea lui Claudiu Secasiu a fost sprijinita si de Constantin Ticu Dumitrescu.

Dumitrescu a declarat ca nu Traian Basescu a solutionat criza, ci el insusi: "Criza am solutionat-o eu, in sensul ca am spus ca daca isi da demisia domnul Turianu si daca stabilim presedintia prin rotatie, eu sunt gata sa ma retrag. Nu din CNSAS, de aici nu ma retrag.

(...) eu raman obligat fata de dumneavoastra sa va spun tot ce se intampla (...) nu ma bat pentru acest post, ci ma bat pentru a deconspira securitatea", a declarat Ticu Dumitrescu in fata unui grup de sustinatori.

El a adaugat ca nu stie inca daca va candida pentru un nou mandat de presedinte al Colegiului CNSAS. Ticu Dumitrescu a mai spus ca, in zilele urmatoare, va avea o intalnire cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema.

Corneliu Turianu, sustinut de PD in CNSAS si ales in urma cu o saptamana presedinte al institutiei, si-a dat demisia.

Toate functiile de conducere se vor exercita prin rotatie pe o perioada de sase luni, asadar viitorul presedinte al Colegiului CNSAS urmind sa fie ales in octombrie.

Claudiu Secasiu este nascut 27 octombrie 1964 si a absolvit Facultatea de Istorie, sectia Istorie - Arheologie a Universitatii "1 Decembrie 1918", Alba - Iulia. El este membru al CNSAS din 1999. In 2006 a fost propus de liberali in noul CNSAS.

Prima sedinta a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii in noua formula, s-a desfasurat, marti, intr-un context tensionat, mai multi sustinatori ai lui Ticu Dumitrescu manifestandu-si, din nou, in fata institutiei sprijinul pentru acesta.

La sedinta a fost solicitat sa participe si presedintele Traian Basescu pentru a rezolva situatia, la o saptamana de la declansarea scandalului iscat din cauza alegerii in fruntea institutiei a lui Corneliu Turianu, sustinut de democrati.

Atat noul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu cat si Ticu Dumitrescu i-au cerut lui Basescu o intalnire pentru detensionarea situatiei. Basescu a fost huiduit, marti, la intrarea in sediul CNSAS de sustinatorii lui Ticu Dumitrescu la sefia institutiei.

Membrii Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii l-au ales in 27 martie 2006, ca presedinte al institutiei, prin vot secret, pe fostul judecator Corneliu Turianu. Propus pentru aceasta functie de PD si a obtinut sase voturi, cu unul in plus fata de Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern si sustinut, in principiu, de Alianta DA.

Imediat au aparut tensiuni in Alianta, liberalii acuzand democratii ca nu si-au respectat promisiunea si cerandu-le sa-l retraga pe Turianu nu numai de la presedintia institutiei ci chiar din CNSAS.

Democratii au replicat ca retragerea lui Turianu ar insemna o imixtiune a politicului intr-o institutie si au cerut ragaz o perioada de 3 luni in care noua conducere sa-si demonstreze capacitatea. Mai mult, democratii le-au reprosat liberalilor ca au avut pana acum conducerea institutiei, dar rezultatele activitatii CNSAS au fost sub asteptari.

Pe de alta parte, vicepresedintele CNSAS Dan Lazea a spus, imediat dupa votul din CNSAS, ca demisioneaza din Colegiu, iar patru dintre membri au cerut reluarea votului pentru alegere a presedintelui pe motiv ca nu ar fi respectat procedurile.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca daca vor continua bataliile politice la CNSAS, va cere Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta prin care presa sa aiba acces la dosare.