Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a primit, marti, de la Mugur Ciuvica documentele facute publice ieri, referitoare la presupusa colaborare a presedintelui Traian Basescu cu Securitatea.

Colegiul CNSAS a spus ca asteapta de la MApN documentele originale, pe baza carora se va putea verifica daca presedintele Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii.

Grupul de Investigatii Politice a dat publicitatii, luni, printr-un comunicat semnat de Mugur Ciuvica "documente secrete ale Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), din cadrul Ministerului Apararii Nationale, referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea".

Conform celor trei documente secrete, Traian Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare intre 1973 si 1976, cand era student la Institutul de Marina, documente care ar fi fost cerute pentru procesul in care Basescu l-a deschis, in 2004, lui Ciuvica pentru calomnie.

"Din studiul registrului-jurnal al retelei informative a comandamentului Marinei Militare Constanta rezulta ca Traian Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, avand dosarul personal nr.

3990 din 9 noiembrie 1973", se arata in raportul olograf al sefului Departamentului Arhiva din cadrul Directiei Siguranta Militara, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea.

In raspunsul trimis pe baza raportului olograf semnat de Deaconu, de seful Directiei Siguranta Militara, Gheorghe Nicolaescu se arata ca Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare pe timpul cat era student al Institutului de Marina, ca nu i s-a stabilit nume conspirativ si ca la absolvire, in septembrie 1976, colaborarea a incetat.

Presedintia a negat ca Basescu ar fi colaborat cu Securitatea ca politie politica, precizand ca documentele facute publice luni, de catre Mugur Ciuvica au fost prezentate de MApN instantei in procesul dintre cei doi, din 2004.

MApN a precizat, luni, intr-un comunicat, ca documentele la care se face referire in comunicatul Grupului de Investigatii Politice au fost intocmite in Minister pentru a se raspunde unei solicitari a justitiei iar dosarul nr. 3990, din 09.11.1973, la care se face referire in documente, nu mai exista la Minister, deci acesta nu poate oferi relatii pe tema dosarului.