Presedintele grupului parlamentar mixt Romania-UE din Parlamentul European, Guido Podesta a declarat, joi, ca se poate garanta aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Podesta a afirmat ca a venit randul Romaniei sa traga dupa ea, spre integrare Bulgaria care a ramas in urma la mai multe capitole de integrare.

Parlamentarul european a sustinut ca progresele facute de Romania ar fi chiar mai mari decat cele ale unor state care au aderat la UE in mai 2004.

" Nici una dintre cele zece tari care au aderat in 2004 nu au fost pe deplin pregatite, dar fiecare a trebuit sa vina cu un nivel suficient de pregatire pentru a face fata exigentelor Uniunii Europene.

Fata de nivelul unora dintre cele zece state, Romania e avansata raportat la momentul in care ne aflam, dar trebuie sa-si pastreze atitudinea pozitiva fata de obiectivele propuse", a declarat oficialul european.

In privinta absorbtiei fondurilor europene, Guido Podesta a declarat ca si Italia a avut probleme cu folosirea banilor europeni si ca Romania trebuie sa invete din experienta celorlalte state membre.

"Italia nu a stiut multi ani sa foloseasca banii europeni, dar, in prezent, a ajuns la o rata de absorbtie de 100%. Romania trebuie sa invete din experientele atat pozitive, cat si negative ale celorlalte state", a declarat Podesta.

Intre timp, comisarul european pentru Extindere Olli Rehn, aflat joi in vizita in Bulgaria a declarat ca data de 1 ianuarie 2007 mai este accesibila pentru Bulgaria in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana, dar a spus ca va fi nevoie de mobilizarea vointei intregii tari.

Eurocomisarul Olli Rehn a mentionat, intre capitolele la care Bulgaria mai are de progresat, justitia, agricultultura, apararea proprietatii intelectuale si controlul de granita. Olli Rehn a cerut rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei la varful puterii.