Liberalii ii solicita presedintelui Traian Basescu sa propuna, luni, CSAT, desecretizarea legilor securitatii nationale, deoarece contin prevederi ambigue, se arata intr-un comunicat al PNL.

Reprezentantii partidului considera ca adoptate cu respectivele prevederi, legile ar putea duce la abuzuri si la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

"Ii solicitam pe aceasta cale domnului Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al CSAT, sa propuna in cadrul dezbaterilor desecretizarea legilor in cauza.

Desi proiectele au fost transmise comisiilor de specialitate ale Parlamentului (Comisia de control al SRI, Comisia de control al SIE si Comisiile de aparare din Senat si Camera Deputatilor), acestea nu au initiat nici o dezbatere pe fond din cauza caracterului secret al legilor", scrie in comunicat.

PNL considera ca modificarea legilor trebuie sa se faca printr-o dezbatere publica la care sa participe " si alte comisii ale Parlamentului, dar mai ales societatea civila.

Apreciem ca solicitarea noastra este cu atat mai justificata cu cat proiectele mentionate contin prevederi cu un grad mare de ambiguitate si care, in cazul in care ar fi adoptate, ar putea duce la abuzuri si la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor", precizeaza sursa mentionata.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se intruneste luni, 17 aprilie, la ora 12.00, pentru a discuta Strategia de securitate nationala a Romaniei precum si rapoartele de activitate ale CSAT si MApN pe 2005, informeaza un comunicat al Presedintiei.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului este inclusa si o "discutie generala pe tema propunerilor, observatiilor si sugestiilor referitoare la proiectele de legi privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe si statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii".