Cel putin 18 de persoane au fost ucise si peste 62 ranite in urma triplului atentat de luni seara din statiunea Dahab din Egipt. Intre morti sunt 20 de egipteni si turisti straini.

Intre raniti sunt 40 de egipteni si cetateni din Danemarca, Marea Britanie, Italia, Germania, Franta, Coreea de Sud, Liban, SUA, Israel, Australia si teritoriile palestiniene, a anuntat Ministerul egiptean de Interne, citat de agentiile internationale de presa.

Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat ca exploziile au fost provocate foarte probabil de bombe cu ceas, montate pe sol. Guvernatorul provinciei Sinai, Mohamed Hani, a declarat ca au fost atacuri sinucigase iar televiziunea Al Arabiya a spus marti, citand o sursa din cadrul fortelor de securitate ca cel putin doi din cei care au detonat bombele au murit in explozii.

Atentatele nu au fost revendicate inca, dar poarta amprenta unei grupari misterioase care, in ultimii doi ani, a detonat mai multe bombe pe coasta egipteana a Marii Rosii.

"Sunt bombe care contin praf de pusca si cuie si sunt prevazute cu ceas", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. "Era foarte aglomerat, de aceea numarul victimelor a fost atat de mare", a adaugat.

Exploziile s-au produs langa un pod, un supermarket si o cafenea. Intreaga zona era intesata de turisti.

Ambasadorul Romaniei in Egipt a declarat ca, deocamdata, nu are cunostinta ca printre victimile deflagratiilor sa fie si cetateni romani. Israelul a inchis temporar granitele cu Egiptul.

Politia egipteana a arestat 10 persoane, banuite a fi implicate in triplul atentat.

Statiunea este acum aproape pustie deoarece turistii ingroziti au inceput sa plece acasa.

In schimb, doua dintre cele mai mari firme europene de turism, TUI si Thomas Cook, au anuntat ca doar patru dintre clientii lor au vrut sa renunte la vacanta pe care o incepusera in regiune.

Cele doua companii germane au anuntat, marti, ca isi vor suspenda excursiile pe care le organizau in regiune din cauza atentatelor de la Dahab.

Lumea internationala a condamnat la unison atentatele. Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a condamnat atentatele, ca acte de terorism international. El a transmis condoleante familiilor victimelor.

Uniunea Europeana a promis Guvernului egiptean tot sprijinul in lupta impotriva terorismului, in toate formele sale.

Presedintele George W. Bush i-a avertizat pe teroristi ca Statele Unite vor ramane hotarate in ofensiva.

Si presedintele Chinei a afirmat ca tara sa este dispusa sa intareasca cooperarea cu membrii comunitatii internationale, inclusiv Egiptul, pentru o lupta eficienta impotriva terorismului.

Atentatul din 24 aprilie 2006 este al treilea atac produs in Peninsula Sinai in ultimii doi ani, dupa cele de la Taba si Sharm el-Sheikh.