Omul de afaceri Omar Hayssam a fost eliberat din penitenciarul Rahova, joi dupa-amiaza, la o zi dupa ce instanta a admis propunerea procurorilor de revocare a mandatului de arestare preventiva si de inlocuire cu interdictia de a parasi tara.

La iesirea din arest Hayssam a multumit justitiei ca l-a eliberat.

Curtea de Apel decisese, miercuri, eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, in dosarul privind rapirea jurnalistilor romani in Irak. Instanta a revocat masura arestarii preventive si a inlocuit-o cu interdictia de a parasi tara.

Hayssam sufera de cancer la colon, iar in luna ianuarie a fost supus unei interventii chirurgicale. El a fost internat de mai multe ori la Institutul Oncologic din Bucuresti.

Avocatii apararii au cerut in repetate randuri eliberarea omului de afaceri romano-sirian, pentru ca acesta sa-si petreaca ultimele luni de viata alaturi de familie si pentru a putea fi tratat intr-o clinica de specialitate.

Hayssam a fost arestat in 5 aprilie 2005 de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar decat cel al rapirii jurnalistilor.

Atunci, anuntul retinerii lui Hayssam a fost facut de purtatorul de cuvant al Presedintiei care nu a oferit alte detalii deoarece ar fi putut periclita actiunea de recuperare a jurnalistilor romani care la momentul respectiv erau rapiti in Irak.

Procurorii au decis, in octombrie 2005, trimiterea in judecata a omului de afaceri sirian Omar Hayssam si a complicelui sau Mohamad Munaf in dosarul in care sunt acuzati de fapte de terorism.

Anchetatorii au stabilit ca cei doi sunt vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a rapit, in Irak, pe cei trei jurnalisti romani, Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci.

Mohamad Munaf este in custodia autoritatilor americane, pe numele sau fiind formulata o cerere de extradare in Romania.