Boala lor se cheama ticalosie avansata si n-are leac. In momente care cer luciditate si decenta, ei plonjeaza cu voluptate in delir colectiv, se intrec morbid in eseuri ipocrite despre viata, curaj si patriotism. Iar ei sint mereu aceiasi.

Hernia presedintelui a rascolit maladiile cronice din presa: demagogie, populism primitiv si nationalism ingust. Cu rare exceptii, „opinia publica" a scris si a vorbit cu sira spinarii grav infectata cu virusii tembelismului agresiv.

Dupa CTP si Cristoiu, cazuri psihanalizabile, Traian Basescu avea datoria sa pompeze niscai incredere in sistemul medical romanesc. Adica sa instige la omor.

Chiar daca s-ar fi tratat in Romania, Basescu nu s-ar fi operat, fireste, ca „un om de rind". Cui ii pasa. Viena a devenit simbolul tradarii nationale. Adica, ce trebuia sa faca? Sa sune la Ambulanta, ca tot poporeanul. Sa se lase abandonat cu perfuzia in vena la poarta spitalului.

Sa se tirasca in sala de operatie, sa accepte din solidaritate patriotica o infuzie cu Pioceanic si sa iasa triumfator in scaun cu rotile dupa citeva zile, fluturind in semn de victorie un stegulet tricolor. Eventual, manevrat de la spate de Tariceanu.

Putem impinge retorica la limitele absurdului: la urma urmei, de ce avea nevoie Basescu de comitete si comitii, de interventia ministrului Sanatatii s.a.m.d.? Ce, intervine cumva ministrul pentru fiecare „om de rind" inainte de operatie? Ce atitea privilegii si discriminari, ce atita dispret fata de „cetateanul de rind"? Putem merge si mai departe cu logica absurdului: daca Basescu se opera

totusi in Romania, nu cumva Guvernul se facea vinovat de atentat la siguranta nationala, de iresponsabilitate, de tentativa de asasinat?

De fapt, resursele absurdului sint, in Romania, nelimitate: serviciile secrete i-au inventat boala presedintelui ca sa-l creasca in sondaje. Basescu isi stoarce hernia de procente. Sint unii, de pilda, care nu cred nici azi in boala lui Stolojan si nici in lacrima lui Basescu. Paranoia colectiva tine loc de luciditate. Prostia si nesimtirea „fac rating".

In fond, cine cumpara decenta? Sa ne intoarcem insa la fapte: au subminat Adrian Nastase, Ion Iliescu, Sorin Oprescu, Viorel Hrebenciuc&Co. sistemul medical romanesc cind s-au tratat in strainatate? Caut in arhivele ziarelor care azi fac spume la gura. Liniste.

Pe atunci, ziaristii „cu coloana" stateau plecati, cu vertebrele vraiste, incovoiati ca secera si muti ca niste ciocane in fata Marelui Partid.

I-as intreba: unde si-ar trata problemele de coloana, mai grave, ce-i drept, decit o banala discopatie? Ce ar alege ei? Sa riste pe banii contribuabililor intr-un spital romanesc, sau sa se salveze pe banii lor intr-un spital din strainatate? Daca se uita miercuri seara la PRO TV (ca tot si-a bagat ziarul in trustul lui Sirbu), CTP risca un atac de cord.

Reagan, Eltin, Havel si alti sefi de sefi de stat si-au tradat miseleste patria operindu-se in strainatate.

Acum citeva saptamini, mama s-a operat de apendicita la Sibiu si s-a infectat grav pe patul de spital cu Piocianic. Cu mult noroc, a sarit peste groapa. Daca as fi putut, as fi trimis-o la Budapesta, la Viena sau oriunde as fi avut garantia ca n-o voi pierde. La fel ca mama, mii de pacienti care au platit o viata, in mod stupid, asigurari sociale isi risca viata in mizeria spitalelor romanesti.

Ar fi fost o crima ca un adevar cumplit sa fie acoperit printr-o minciuna propagandistica, de dragul nationalistilor mumificati in propriul trecut. Pina si cei mai inversunati peremisti lasa patriotismul la poarta spitalului. Citeva vertebre din „opinia publica" au cazut, totusi, sub pragul PRM. Basescu trebuie lovit in discopatie pina la lesin, pina la anestezie totala.

Daca „sistemul ticalosit" nu l-a invins inca, poate il ucide „sistemul medical". Spre nefericirea multora, Basescu a scapat, „cere multa apa" si, cind nu fumeaza, respira aer. Vienez. Apropo. Are Tariceanu coloana sa-l viziteze la spital dupa ce i-a infipt pamflete in spate?