nemeritata asupra privatizarii BCR. Cu aportul autoritatilor, care spun povesti arabesti.

Socotelile care se fac in aceste zile cu privire la cistigul pentru statul roman in urma privatizarii Bancii Comerciale Romane pun intr-o nemeritata lumina proasta acest proces.

Practic, a rezultat ca cea mai mare tranzactie in termeni financiari incheiata vreodata de statul roman si una dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est se subtiaza cu valoarea eventualelor compensatii pe care statul roman le-ar plati in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR, ceea ce este fals. Obligatiile statului roman erau aceleasi indiferent daca BCR se privatiza sau nu.

Povesti arabesti cu garantie expirata

Guvernul a aprobat acoperirea de catre stat a datoriilor in contul Bancorex din posibile litigii, care vor aparea pina in 2013, in limita sumei de 1,8 miliarde euro, adica cel mult jumatate din valoarea privatizarii BCR. De aici pina la scaderea din totalul de 3,75 miliarde euro nu a mai fost decit un pas pentru a duce in derizoriu tranzactia BCR-Erste.

In loc sa explice amanuntit despre ce este vorba, ministrul Finantelor Publice a spus in fata comisiilor parlamentare ca „o evaluare exacta a obligatiilor BCR este greu de facut“.

„Inainte de 1989, Bancorex a emis garantii in favoarea statelor arabe in valoare de circa 500 milioane dolari, garantii nelimitate (ca perioada - n.r.) care nu stiu ce acopereau“, a afirmat Vladescu. El a aratat ca este posibil ca un stat arab sa ceara plata unei garantii, desi pina in prezent nu a existat o astfel de solicitare.

Statele arabe in cauza, sau unele dintre ele, ar putea fi Siria, Irakul sau Pakistanul, potrivit lui Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex.

Acesta sustine ca este vorba despre garantii emise inainte de 1989 si reprezinta de fapt garantii pentru buna executie a lucrarilor de catre companii romanesti in acele state, majoritatea fiind in favoarea Uzinexportimport. „Garantiile in cauza au expirat de mult, iar posibilitatea ca ele practic sa fie executate este nula.

Nu este insa exclus ca astfel de declaratii sa dea idei vreunui Omar Hayssam“ - spune Razvan Temesan.

Marja de negociere pentru Erste

Evident ca la suma pe care Erste a fost dispusa sa o plateasca pentru BCR, austriecii vor sa se fereasca de orice fel de probleme viitoare. Inclusiv de consecintele operatiunii de „Sunset“ a Bancorex, asa cum a fost denumita la vremea respectiva implozia fostei banci in actuala BCR.

Dar trebuie mentionat ca la momentul respectiv AVAB (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare), institutie creata exact ca urmare a acestui proces si transformata ulterior in AVAS, a preluat toate pasivele Bancorex. Ca atare, indiferent daca BCR se privatiza sau nu, eventualele compensatii tot se platesc.

Integral in Cotidianul