Congresul american a decis construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, sperind ca masura va putea combate dura realitate a imigratiei ilegale. Senatul american a dat verdictul final asupra construirii, pina in decembrie 2008, a unui zid de 1.200 km, acoperind cele mai vulnerabile portiuni ale frontierei mexicane, unde anul trecut au fost arestati 1,2 milioane de imigranti ilegali.

Zidul va fi dublat de o bariera virtuala cuprinzind turnuri de control, camere de supraveghere, senzori si supraveghere din satelit. Administratia a disponibilizat 1,2 miliarde de dolari pentru acest proiect, insa estimarile expertilor releva costuri de peste 6 miliarde.

Slabiciune si risipa

Puternic sprijinita de republicani, in incercarea de a-si indeplini promisiunile electorale privind combaterea imigratiei ilegale, masura de miliarde de dolari nu se adreseaza deloc cauzelor economice si sociale ale fenomenului, criticii considerind-o ineficienta.

„Americanii au nevoie de masuri realiste, nu de masuri care irosesc miliarde de dolari si nu fac nimic pentru a rezolva o problema seri-oasa“, a declarat senatorul democrat Edward Kennedy. „Nu este o dovada de putere si de hotarire, ci un semn de slabiciune si de frica“, a continuat critica Kevin Appleby, directorul pentru migratie al Conferintei Episcopilor Catolici.

Reorientare politica

Noua lege reprezinta o grea infringere pentru presedintele mexican Vicente Fox (foto), care isi va incheia mandatul in noiembrie, iar ministrul mexican de Externe, Luis Ernesto Derbez, a avertizat ca „zidul va dauna relatiilor bilaterale“.

„Este posibil ca noul presedinte Calderon sa se intoarca la o politica mai echilibrata fata de America Latina“, a comentat fostul ambasador mexican Andres Rozental despre modificarea politicii proamericane de pina acum.

Citeste articolul complet in Cotidianul