Statele Unite au propus un nou proiect de rezolutie care sa sanctioneze Phenianul pentru efectuarea unui test nuclear subteran. Documentul este dezbatut, joi, de Consiliul de Securitate al ONU, urmand sa fie supus la vot la sfarsitul saptamanii.

Ambasadorul american ONU, John Bolton, a declarat ca exista dezacorduri intre membrii Consiliului de Securitate asupra formularii rezolutiei, in conditiile invocarii de catre Statele Unite a Capitolului 7 al cartei ONU, care permite interventia militara impotriva Coreii de Nord. China si Rusia se opun acestei prevederi.

"Testul nuclear al Coreii de Nord implica o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale si ne cere sa actionam potrivit Capitolului 7, precum si alte masuri ferme. Nu am obtinut insa un acord in acest sens" - a adaugat diplomatul american, citat de agentia France Presse.

Potrivit BBC, noul proiect american de rezolutie imblanzeste unele formulari, dar nu renunta la ideea aplicarii sanctiunilor prin actiune militara si controlului asupra incarcarturilor transportate in si din Coreea de Nord.

Concret, proiectul de rezolutie contine masuri prin care:

-autorizeaza statele sa "inspecteze si sa faciliteze inspectarea incarcaturilor" care provin sau se indreapta spre Coreea de Nord, in scopul depistarii materialelor care ar putea fi folosite la fabricarea de armament.

- introduce un embargo total asupra armelor.

- cere statelor sa "inghete" fondurile sau orice alte surse financiare detinute de persoane sau entitati care ofera sprijin pentru programele nucleare sau balistice ale Coreei de Nord.

- pune bazele unui Comitet pentru sanctiuni care va cere statelor membre ONU sa raporteze masurile luate pentru implementarea rezolutiei, sa intocmeasca lista produselor vizate de embargo si sa stabileasca ce persoane sau entitati sunt supuse sanctiunilor.

- permite statelor sa interzica accesul sau tranzitul persoanelor si familiilor acestora care sustin politica Phenianului cu privire la armele de distrugere in masa. Exceptie de la regula fac deplasarile din motive umanitare sau obligatii religioase.

- condamna testul pe care Coreea de Nord l-a efectuat la 9 octombrie, prin incalcarea dispozitiilor Consiliului de Securitate, si cere Phenianului sa nu mai organizeze alte teste nucleare sau lansari de rachete balistice.

- cere Coreei de Nord sa retracteze imediat anuntul de retragere din Tratatul de Neproliferare Nucleara.

- solicita Coreei de Nord sa renunte la programul de inarmare nucleara si sa permita inspectiile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica

Agentia France Presse noteaza ca serviciile secrete americane nu detin suficiente informatii in legatura cu Coreea de Nord.

"Exista foarte multe lucruri despre Coreea de Nord pe care nu le cunoastem. Statelor Unite le lipsesc informatii cruciale care sunt necesare expertilor pentru a-si scrie analizele cu siguranta" - a anuntat Comisia senatoriala pentru serviciile secrete, intr-un raport dat publicitatii la cateva zile inainte de anuntul testului nuclear nord-coreean.

De altfel, Coreea de Nord acuza in repetate randuri ca Statele Unite intentioneaza sa invadeze teritorul sau, sub acoperierea reorganizarii efectivelor sale stationate pe teritoriul aliatului lor sud-coreean. Washingtonul si-a manifestat intentia de a reduce contingentul stationat in Sud de la 29.500 la 25.000 militari, pana in 2008.