In decurs de doi ani, piata medicamentelor din Romania a crescut cu aproape 70%.

Din 2003 pina in 2005, piata medicamentelor din Romania a crescut cu 66,3%, de la 0,720 miliarde de euro la 1,2 miliarde de euro, pe masura ce medicamentele noi, inovative, si-au facut loc pe piata.

Anul trecut, potrivit datelor furnizate de AVAS, 30% din piata totala de medicamente era reprezentata de vinzarile la pulberi injectabile, urmate de substantele active, cu 24,8% din piata, si capsule, cu aproximativ 17%.

A crescut cheltuiala

Cheltuielile pentru sanatate (procente din PIB) au crescut, de asemenea, de la 6% in 2004 la 6,5% in 2006, iar previziunile sint ca acestea sa creasca pina la 7,1% in 2009, potrivit AVAS, care citeaza un studiu EIU.

Totodata, cheltuielile pentru sanatate au crescut per total de la 3,5 miliarde de euro in 2004 la 5,3 miliarde de euro in 2006, iar previziunile sint ca acestea sa creasca pina la aproximativ 7 miliarde de euro in 2009.

Cheltuielile pe cap de locuitor pentru medicamente au fost in 2004 de 162 de euro, ajungind in 2006 la 244 de euro, iar previziunile sint ca, pina in 2009, acestea sa ajunga la 323 de euro/cap locuitor.

Piata durerii, in crestere

Desi stam bine per total la industria farmaceutica, medicamentele impotriva durerii nu sint foarte folosite. Potrivit unui studiu citat de compania Zentiva, pe piata ceha, ibuprofenul (substanta activa din produsele analgezice) detine 47%, iar in Romania ponderea este de doar 10%.

Cu toate acestea, potrivit aceluiasi studiu, piata totala de produse impotriva durerii a vindut in primele sase luni ale anului 33 de milioane de cutii a 80 de tipuri de produse in valoare de 101 milioane RON. Si la categoria vitaminelor, situatia se repeta.

Desi populatia noastra este dubla fata de cea a Cehiei, cheltuielile anuale ale unui roman pentru vitamine sint de 0,38 euro pe an, in timp ce un ceh cheltuieste 2,4 euro, de sase ori mai mult.

Antibiotice de Craciun

Cumparatorul singurului producator de medicamente care a mai ramas de stat va fi cunoscut in decembrie.

La inceputul lui noiembrie, AVAS va face anuntul oficial prin care toti potentialii investitori vor avea o luna la dispozitie sa isi depuna ofertele pentru compania Antibiotice, al treilea producator de medicamente din Romania si ultimul aflat in proprietatea statului. Antibiotice opereaza si la nivel international, comercializind produse in peste 40 de tari ale lumii.

„Invitati sa isi depuna ofertele pentru privatizare sint producatorii de farmaceutice, fondurile de investitii si preconsortiile”, a spus Razvan Orasanu, presedintele AVAS, la un seminar sustinut cu ocazia celei de-a doua Conferinte Internationale a Industriei Farmaceutice din Europa Centrala si de Sud-Est.

„Fondurile date de Casa Nationala de Asigurari sint cu 30% mai mari decit anul trecut, iar acest fapt demonstreaza ca industria farmaceutica este profitabila, iar piata, buna de intrat“, a mai declarat Orasanu.

Integral in Cotidianul