Comisia Europeana (CE) a sanctionat luni cinci state membre cu amenda in valoare de 57 de milioane de euro pentru ca au creat stocuri de zahar inaintea aderarii la Uniunea Europeana, transmite Associated Press. Guvernele tarilor sanctionate vor trebui sa plateasca amenzile in urmatorii patru ani.

Potrivit reprezentantilor CE, Estonia, Cipru, Letonia, Slovacia si Malta nu au reusit sa impiedice companiile sa realizeze stocuri de zahar, avand in vedere ca pretul zaharului este de trei ori mai ridicat in UE decat pe piata mondiala.

Mariann Fischer Boel, comisar european pe probleme de agricultura, a declarat ca inactiunea guvernelor nationale ale celor cinci tari a afectat piata zaharului, fortand Comisia sa intervina si sa cumpere stocurile in exces pentru a pastra pretul la un nivel stabil.

Celor zece tari care au aderat la UE in mai 2004 li s-a cerut sa nu isi creeze stocuri de zahar si au beneficiat de o prelungire a perioadei in care aveau posibilitatea sa elimine surplusul de zahar de pe piata Uniunii.