Consiliul Concurentei analizeaza notificarea operatiunii de preluare a unui pachet majoritar din actiunile companiei Primex, operatorul retelei de magazine Cosmo, de catre firma turca Teknosa Ic Ve Dis Ticaret, al carei principal obiect de activitate este comercializarea produselor electronice si electrocasnice, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Tranzactia este prima operatiune de acest fel realizata de Teknosa pe piata romaneasca, analiza vizand posibile efecte anticoncurentiale ale concentrarii economice notificate, pe piata romaneasca.

Conform prevederilor legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de legea concurentei.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.

Teknosa, societate pe actiuni de drept turcesc, are ca principal obiect de activitate comercializarea produselor electronice si electrocasnice in Turcia, prin propriile magazine si prin retelele distribuitorilor.

Primex este operatorul retelei de magazine Cosmo din Romania, avand ca obiect de activitate comertul cu produse electronice, electrocasnice si IT&C, atat cu amanuntul cat si cu ridicata.