Daewoo Motor din Republica Coreea si Daewoo Automobile Romania au semnat, miercuri, certificatul de finalizare a tranzactiei pentru rascumpararea actiunile detinute de compania coreeana la Daewoo Automobile Craiova, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului.

Finalizarea tranzactiei permite indeplinirea principalelor obiective urmarite de MEC in solutionarea situatiei de la Craiova si atragerea companiilor interesate sa investeasca in productia de autoturisme.

Prin semnarea certificatului, compania romana a rascumparat 51% din actiunile detinute de compania coreeana si a fost reglementata problema creantelor intre cele doua societati.

Preluarea de catre statul roman a actiunilor detinute de catre Daewoo Motor, asigura continuarea productiei si mentinerea numarului actual de angajati ai societatii. Totodata, apare perspectiva crearii de noi locuri de munca pentru proiecte care vor fi ulterior implementate si dezvoltate la fabrica de la Craiova.

Compania Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994, ca societate mixta intre grupul Daewoo, reprezentat prin Daewoo Heavy Industry care detinea 51% din actiuni si statul roman, reprezentat prin Automobile Craiova, cu 49% din actiuni.

Grupul Daewoo, care detinea si Daewoo Romania, a fost cumparat in 1999 de General Motors, care nu a preluat insa si fabrica din Romania.

In anul 2004 Daewoo Motor a propus Guvernului Romaniei vanzarea pachetului de actiuni pe care il detinea la Daewoo Automobile Romania, conversia datoriilor pe care compania romana le avea la societati din grupul Daewoo si vanzarea pachetului rezultat din conversie.

Tranzactia a fost evaluata la 60 milioane dolari, din care 50 milioane de dolari reprezinta cumpararea pachetului majoritar de actiuni, iar 10 milioane dolari reprezinta datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.

Pentru fabrica de la Craiova s-au aratat interesate mai multe companii printre care Ford, GM Daewoo Auto&Technology, Renault - Nissan, Cherry si Tata.