Reprezentantii BOR au revenit cu precizari in problema dosarelor preotilor turnatori. Se vor supune, totusi, legii. Precizarile de ieri ale Patriarhiei au fost facute pe fondul nemultumirii preotilor fata de modul in care a fost perceputa decizia Sfintului Sinod, ca o incercare de a obtine un regim privilegiat la deconspirari.

Astfel, Patriarhia sustine ca nu s-a gindit la infiintarea unei comisii care sa lucreze paralel cu CNSAS, ci la una care doar va veni cu completari la deciziile CNSAS.

Potrivit purtatorului de cuvint al Patriahiei, pr. Constantin Stoica, rolul comisiei este acela de a cerceta dosarele preotilor pentru a ajuta instantele de judecata ecleziale in luarea unei decizii cu privire la clericii care au colaborat cu Securitatea.

„Aceasta comisie da detalii despre modul in care au colaborat preotii“, a spus Stoica, asigurind ca deciziile CNSAS vor fi respectate. Pe baza deciziilor CNSAS, dar si a ceea ce va prezenta comisia speciala, instantele bisericesti vor stabili sanctiunile pentru preotii colaboratori