Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) va acorda Romaniei un imprumut in valoare de 180 milioane de dolari pentru reducerea costurilor din sectorul transporturilor prin imbunatatirea calitatii generale a drumurilor nationale si a retelelor de cai ferate pe parcursul primilor ani dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Acordul de imprumut a fost semnat, luni, de ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu si directorul Bancii Mondiale pentru Romania, Benoit Blarel.

Acest imprumut va contribui la finantarea programelor de intretinere a infrastructurii de drumuri si cai ferate in valoare totala de 225 milioane de dolari.

Proiectul Sprijinirea Sectorului Transporturi are doua componente: sprijin pentru sectorul drumuri si sprijin pentru sectorul cai ferate.

Componenta pentru drumuri include marirea procentului de drumuri nationale aflate in stare buna, alocarea de fonduri pentru intretinerea drumurilor, reabilitare si siguranta rutiera printr-un program multi-anual, precum si sporirea capacitatii administratiei drumurilor din Romania de a opera eficient in domeniul intretinerii si reabilitarii drumurilor.

In ce priveste sectorul de cai ferate, activitatile din aceasta componenta vor include reducerea numarului de puncte periculoase si de sectiuni din cadrul liniilor principale supuse restrictiilor temporare de viteza prin repararea si reabilitarea cailor de rulare si a echipamentului de semnalizare, alocarea de fonduri pentru intretinerea infrastructurii cailor ferate, efectuarea de reparatii

curente si periodice precum si imbunatatirea capacitatii Companiei Nationale de Cai Ferate de a opera eficient in ce priveste intretinerea si reabilitarea cailor ferate.

Incepand din anul 1990 si pana in prezent, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumuturi in valoare totala de cinci miliarde de dolari.