Romania si Bulgaria au prezentat, vineri, rapoartele privind progresele facute in domeniul reformelor judiciare si luptei impotriva crimei organizate si coruptiei, odata cu aderarea celor doua state la Uniuniea Europeana. Desi Comisia Europeana nu si-a exprimat inca o pozitie oficiala, rapostul bulgarilor a fost primit cu scepticism din partea Bruxelles-ului, transmite AFP.

Mai multi oficiali de rang inalt au facut o serie de comentarii negative referitor la acest raport, pe baza caruia Comisia Europeana va decide in luna iunie daca va aplica clauze de salvgardare Bulgariei.

Potrivit unui diplomat european de la Sofia, citat de AFP, autoritatile bulgare ''nu au facut inca nimic'' pentru a condamna cel putin o figura-cheie importanta implicata in traficul de droguri, deturnare de fonduri sau spalare de bani murdari. Ritmul implementarii reformelor a fost incetinit in anumite domenii, cum ar fi combaterea crimei organizate si coruptiei.

''E pacat pentru bulgarii si pentru toti europenii care suporta consecintele unei astfel de impunitati. Autoritatile nu au facut niciodata nimic pentru combaterea criminalitatii'', a afirmat diplomatul european, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Potrivit declaratiilor ministrului de interne Rumen Petkov, Sofia a trimis Bruxelles-ului un bilant de 297 de condamnari definitive in procese pentru coruptie, 1.706 de anchete incheiate in cazuri de coruptie si 141 pentru criminalitate organizata.

Guvernul bulgar a refuzat sa dea publicitatii raportul, dar un rezumat al acestuia publicat pe un site bulgaresc sugereaza ca Sofia a reusit sa faca progrese doar intr-unul din domeniile indicate de Comisie - reforma Constitutionala.

In ceea ce priveste progresele in alte cinci domenii semnalate de Bruxelles, raportul contine exprimari vagi precum "reforma judiciara continua", s-au intreprins "actiuni sistematice, tintite si proactive" si exista "schimbari pozitive" in ceea ce priveste coruptia.

Potrivit rezumatului, Sofia a raportat Bruxelles-ului solutionarea a 91,5% din crimele comise intre octombrie 2006 si martie 2007.