Vicepresedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Jirinovski, a propus, luni, renuntarea la numarul minim de mandate prezidentiale, intr-o incercare de a-i permite sefului statului rus, Vladimir Putin, sa conduca tara si dupa 2008.

Potrivit Constitutiei ruse, o persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte al Rusiei. Putin isi va incheia cel de-al doilea mandat in martie, anul viitor, transmite AFP.

"Trebuie sa instituim o forma progresista de organizare a statului si sa majoram limita numarului de mandate prezidentiale", a declarat Jirinovski.

La mai putin de un an inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor, exista numeroase speculatii despre posibila realegere in functie a lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de sef al statului. Presedintele se bucura de o cota ridicata de popularitate in randul cetatenilor, mai alesc ca pana in prezent "nu si-a facut aparitia" nici un succesor credibil.

Putin nu mai vrea sa fie presedintele Rusiei

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu mai vrea sa candideze pentru un al treilea mandat la presedintia Rusiei, se preciza vineri intr-un comunicat al presedintiei, citat de agentia RIA Novosti.

"Presedintele a facut mai multe comentarii pe acest subiect, iar punctul sau de vedere a ramas neschimbat", se preciza in comunicat.

Declaratiile presedintiei ruse au fost facute pe fondul propunerii facute de Serghei Mironov, presedinte al Camerei superioare a Parlamentului de la Mosova, care doreste modificarea Constitutiei pentru a i se permite lui Putin sa isi depuna candidatura la alegerile prezidentiale din 2008.

Mironov considera necesara extinderea mandatului sefului statului de la cinci la sapte ani si instituirea posibilitatii ca o persoana sa poata fi presedinte al Rusiei de trei ori consecutiv.

"Propun modificarea prevederilor constitutionale relevante", a afirmat Mironov, vineri, cu ocazia reconfirmarii sale in functia de presedinte al Camerei.

Presedintele Camerei inferioare a Legislativului rus, Boris Grizlov, a afirmat ca se opune propunerii facute de Mironov. "Nu sustin declaratiile despre modificarea Constitutiei. Rusia Unita, care detine majoritatea in Duma, va veghea la respectarea inviolabilitatii Constitutiei", a precizat acesta.