Kremlinul a refuzat declansarea unei noi investigatii privind moartea lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiu, desi specialistii in aviatie sustin ca au o explicatie pentru una dintre cele mai mari enigme ale secolului XX.

Refuzul vine odata cu celebrarea Zilei Cosmonautului, cand se aniverseaza 46de ani de la zborul istoric efectuat de Gagarin in jurul Pamantului la 12 aprilie 1961,noteaza publicatia britanica The Independent.

Pe data de 27 martie 1968, Gagarin murea intr-un enigmatic accident aviatic, in timpul unui zbor de rutina, in apropiere de Moscova, la bordul unui MiG-15. In accident a decedat si Vladimir Serugin, instructorul de zbor al cosmonautului sovietic.

Rezultatele finale ale investigatiilor nu au reusit sa elucideze circumstantele prabusirii aparatului, concluzia "cea mai probabila a anchetei a fost ca prabusirea ar fi putut fi cauzata de intrarea avionului intr-o manevra de picaj ireversibila.

Ipoteze de domeniul fantasticului

Pe fondul lipsei unor rezultate plauzibile, au aparut si numeroase speculatii. Una dintre cele mai vehiculate ipoteze a fost ca Gagarin si Serugin au pilotat avionul in stare de ebrietate, dupa ce au consumat vodka.

Alta versiune de domeniul fantasticului este ca Gagarin ar fi fost rapit de extraterestri sau ca ar fi supravietuit accidentului si ar fi murit in 1990 intr-o clinica psihiatrica.

Au existat si sugestii ca accidentul ar fi fost aranjat de liderul sovietic Leonid Brejnev, care se simtea amenintat de popularitatea cosmonautului sau ca Gagarin si-ar fi inscenat propria moarte, si-a facut mai multe operatii estetice si a plecat din Rusia.

Oficialii rusi nu vor sa afle adevarul

Insa, Igor Kuznetov, un expert in aviatie care a fost implicat in ancheta din 1968, considera ca a rezolvat enigma accidentului in care si-a pierdut viata celebrul cosmonaut.

Intr-un interviu acordat cotidianului The Independent, Kuznetov este convins ca Gagarin a murit in accidentul provocat probabil de un sistem de ventilatie ramas deschis, motiv pentru care pilotii au redus rapid altitudinea.

Expertul rus crede ca in timpul manevrelor de reducere a altitudinii, la o viteza de 145 de metri pe secunda, acceptabila la acea vreme, dar considerata periculoasa in prezent, pilotii au lesinat, iar avionul s-a prabusit.

Cu toate acestea, Kremlinul refuza teoria lui Kuznetov si nu doreste sa redeschida ancheta in acest caz.

"Din pacate, sunt persoane care nu doresc sa afle adevarul, oameni care au sustinut aceeasi ipoteza despre moartea lui Gagarin timp de peste 40 de ani si care nu recunosc ca au gresit", a declarat Kuznetov, facand referire la oficialii rusi.

Primul om care a zburat in spatiu

Yuri Alekseyevich Gagarin s-a nascut pe data de 9 martie 1934, in orasul Klusino (azi denumit Gagarin), langa Smolensk.

Pe 12 aprilie 1961, aflat la bordul navetei spatiale Vostok 1, cosmonautul sovietic Yuri Gagarin, in varsta de 27 de ani, devine primul om care a zburat in spatiu. In timpul acelui zbor, cosmonautul a facut o orbita in jurul Pamantului, reusita de capsula sa spatiala in 89 de minute.

Nava Vostok 1 a orbitat in jurul Pamantului la o altitudine maxima de 187 de mile si a fost condus integral de un sistem de control automat. Singura afirmatie atribuita lui Gagarin in timpul de o ora si 48 de minute petrecut in spatiu a fost "Zborul se desfasoara normal. Sunt bine".

Gagarin a murit in 1968 intr-un zbor de rutina, in cadrul caruia a testat un avion jet. Cenusa sa a fost plasata in zidul Kremlinului, ca erou al Uniunii Sovietice.