Cho Seung-Hui, autorul masacrului de la Virginia Tech, a trimis postului de televiziune NBC un colet ce continea mai multe fotografii, 27 de inregistrari video si o relatare de 1800 cuvinte, in forma unui “manifest”. Potrivit NBC, coletul era datat luni, 16 aprilie, ora 9:01 si se banuieste ca atacatorul a pus pachetul la posta, intre cele doua momente ale masacrului.

In mesajul video, Cho Seung-Hui, in varsta de 23 de ani, declara ca incidentul de la Virginia Tech ar fi putut fi evitat, insa atitudinea ostila a colegilor l-a impins sa faca asta.

Aveti mainile patate de sange

„Ati avut o suta de miliarde de sanse si modalitati de a evita ce s-a intamplat azi. M-ati izolat intr-un colt si nu mi-ai oferit decat o singura optiune. Decizia era a voastra. Acum aveti mainile patate cu sange, ce nu se va sterge niciodata”, spune revoltat Seung-Hui.

"Mi-ati vandalizat inima, mi-ati violat sufletul si mi-ati torturat constiinta. Ati crezut ca era vorba doar de inca o existenta patetica pe care o exterminati", precizeaza asasinul in mesajul sau.

Cho vorbeste despre atacuri la trecut, insa momentul cand inregistrarile video au fost facute este incert. “Cand a venit timpul, am facut-o! Trebuia!”, a specificat Cho Seung-Hui.

Asasinul multimedia

Foto: nbc.com

Pe langa dvd-ul in care, incoerent, incearca sa-si justifice atacul, Cho Seung-Hui a trimis postului NBC 29 de poze si o scrisoare de 23 de pagini, care au fost imediat inmanate agentilor Biroului Federal de Investigatii. Potrivit oficialilor postului de televiziune, pachetul a fost trimis luni dimineata din zona campusului Universitatii Virginia Tech, la ora 9.01.

Dupa doar 25 de minute, la ora 9.26, Cho a deschis focul asupra studentilor aflati in salile de clasa.

Anchetatorii cred ca ucigasul si-a petrecut cele doua ore dintre atacuri trimitand pachetul multimedia catre New York. Astfel se explica, sustin ei, perioada de timp scursa intre atacuri. Din cauza faptului ca adresa destinatarului a fost gresit scrisa pe pachet, acesta a ajuns la New York cu o zi intarziere.

Investigatorii incearca sa determine, de asemenea, daca o parte a materialului video a fost filmat de Cho luni dimineata, dupa uciderea primelor doi studenti in dormitor.

In pozele trimise, Cho apare fie razand, fie amenintator, tinand in mana pistoale si cutite. Expertii intervievati de televiziunile americane au afirmat ca imaginile, ca si scrisorile trimise de atacator, dovedesc "furia si tristetea" care il stapaneau pe Cho si care, probabil, l-au impins sa comita masacrul.

Nu se cunosc, pana in acest moment, motivele care l-au determinat pe atacator sa trimita pachetul postului NBC si nici daca mai exista alte materiale pe care el sa le fi expediat. Potrivit anchetatorilor, materialele trimise de Cho Seung-Hui lasa sa se inteleaga ca el a premeditat atacul de luni.

Cho Seung-Hui - un student cu probleme

Foto: nbc.com

Cho Seung-hui, care studia la Virginia Tech si locuia in campus-ul universitatii, a fost anchetat de mai multe ori de politie, in toamna anului 2005, in urma a doua plangeri de agresiune depuse de doua studente, relateaza AFP.

De asemenea, un prieten al lui Cho a avertizat politia ca se teme ca acesta s-ar putea sinucide, situatie care a determinat autoritatile sa il trimita la un psiholog, urmand a fi internat ulterior intr-un spital de psihiatrie.

"Din cauza temerilor lor, politia i-a cerut lui Cho sa consulte un psiholog. El a mers de bunavoie la postul de politie", a precizat Wendell Flinchum, comandantul politiei din campusul universitar.

"In urma intrevederii cu psihologul, a fost emis un ordin de internare temporara, iar Cho a fost plasat intr-un spital psihiatric", a adaugat Flinchum.

Una dintre profesoarele atacatorului, Lucinda Roy, s-a plans si ea ca Cho scria piese de teatru macabre, in care aparea ideea mortii, incestului si sinuciderii. Femeia a alertat autoritatile cu privire la continutul temelor scrise de student.

Foto: nbc.com

Potrivit lui Roy, continutul pieselor sale de teatru, in care era prezentata asasinarea unui profesor si ura pentru tatal sau vitreg, era "ingrijorator".

"De la aceste contacte in noiembrie si decembrie 2005, in urma cu mai mult de un an, nu am nici o informatie referitoare la alte incidente sau rapoarte trimise la departamentul nostru de politie", a adaugat Flinchum.

Agresorul, in varsta de 23 de ani, un student sud-coreean care locuia in Statele Unite de la opt ani, a omorat, luni, peste 30 de persoane si ulterior s-a sinucis, intr-unul dintre cele mai grave atacuri de acest tip din istoria Statelor Unite.

Potrivit Sky News, Cho Seung-Hui a lasat o scrisoare de opt pagini, plina de invective la adresa colegilor bogati. El si-ar fi aliniat victimele la perete inainte de a le impusca in stilul unei "executii.