Nicolas Sarkozy, candidatul de dreapta in turul doi al alegerilor presidentiale, a fost acuzat ca a facut presiuni asupra redactiei postului francez de televiziune “Canal Plus” a pentru a impiedica desfasurarea unei dezbateri televizate intre centralistul Francois Bayrou si candidata socialista Segolene Royal, relateaza Reuters.

Acuzatiile au fost formulate chiar de Bayrou, care a declarat pentru Radio RTL ca Sarkozy a subminat libertatile democratice fundamentale privind libera exprimare folosindu-si reteaua de moguli media si contactele de afaceri pentru a impiedica dezbaterea.

Intrebat daca il acuza pe Sarkozy ca i-a cerut postului Canal Plus sa anuleze dezbaterea, Bayrou a afirmat: ''Nu am dovezi, dar sunt sigur de aceasta''. In acuzatiile sale, Bayrou s-a bazat pe afirmatiile provenite de la Canal Plus si ''de la toti cei care sunt interesati de dezbaterea Royal-Bayrou si care intentioneaza s-o difuzeze''.

Clasarea puternica a lui Bayrou pe locul al treilea la primul tur de scrutin, cu 18,57 % din voturi, a determinat-o pe Segolene Royal, care se va infrunta cu Sarkozy pe 6 mai, sa propuna o dezbatere la postul de televiziune Canal Plus in vederea identificarii unor puncte de convergenta cu liderul centrist.

Sarkozy are antecedente

Mediile din Franta au relatat foarte des interventiile candidatului de dreapta la mogulii marilor grupuri de presa, vechi prieteni din perioada cand Sarkosy era primarul elegantului orasel Neuilly.

Pe data de 25 august 2005 revista „Paris-Match” a publicat un material cu o fotografie care o infatisa pe Cecilia Sarkozy, sotia lui Nicolas Sarkozy, in compania lui Richard Attias, un om de afaceri, de 45 de ani.

Editia a vandut 900.000 de exemplare, fata de cele 650.000 in mod normal. Alain Genestar, director "Paris Match" din 1999, a devenit astfel tinta nemultumirii lui Sarkozy, bun prieten cu Arnaud Lagardere, patronul trustului omonim.

Pana la urma, Genestar a fost indepartat, starnind indignarea colegilor. Redactia "Paris Match" a intrat in greva a doua zi. Pentru a calma spiritele, conducerea Hachette l-a instalat pe Olivier Royant, un membru apreciat al redactiei si fostul adjunct al lui Genestar, in functia de director.