Pe data de 29 aprilie se celebreaza Ziua Internationala a Dansului, o sarbatoare ce are ca scop promovarea uneia dintre cele mai frumoase arte. In aceasta zi festiva, ritmul muzicii se simte peste tot in lume, iar publicul de pretutindeni este invitat sa-si arate abilitatile in ale dansului.

Fie ca prefera pasionalul tango, valsul vienez, salsa, polka, hip hop sau cazacioc, toti dansatorii profesionisti sau amatori din intreaga lume isi invita partenerele la dans.

"Dansul este cea mai frumoasa arta, pentru ca el nu este traducerea sau abstractizarea vietii; el este viata insasi" (Havelock Ellis). Dupa acest motto s-au ghidat cei care au considerat necesara stabilirea unei zile internationale a dansului.

Sarbatoatea, promovata de Consiliul International al Dansului, a fost introdusa in abia in 1982 si comemoreaza ziua de nastere a lui Jean-Georges Noverre, un celebru dansator si prim-balerin din Franta.

Printre scopurile acestei zile se numara promovarea dansului peste tot in lume si convingerea guvernelor de pretutindeni de a oferi dansului un loc corespunzator in toate sistemele de educatie, de la studii primare la cele universitare.

Si anul acesta, Ziua Internationala a Dansulul este organizata in peste 75 de orase din intreaga lume. Activitatile programate in acest zi includ reprezentatii ale dansului colectiv, lectii gratuite, un concurs de eseuri si o incercare de a intra in Cartea Recordurilor.

In timp ce la Buenos Aires, pe stadionul Luna Park au fost invitati peste 500 de dansatori profesionisti care sa-si arate abilitatea in tango, salsa, rumba, merengue, cha-cha sau rock'n'roll, la Viena, organizatorii au "apelat" la nobilul vals lent si la balet.

Dragostea in pasi de tango

Despre tango se scrie de peste o suta de ani. Muzica, dansul si poezia tanguera a fost surprinsa intr-o multime de ipostaze.

Tangoul s-a nascut in Argentina, Buenos Aires, la sfarsitul secolului XIX, in suburbiile sarace ale orasului, care adaposteau un numar foarte mare de emigranti de pe toate continentele. Muzica de tango era foarte simpla, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile si tristetile locuitorilor orasului.

Dansul era simplu si monoton, se dansa pe strazi, spelunci si bordeluri. Pentru ca numarul barbatilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din barbati.

Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si la spectacolele de cabaret din Buenos Aires, iar la inceputul secolului XX l-au adus la Paris in saloanele de dans. De aici s-a intors in Argentina cu o aura de eveniment monden. Tangoul ramane si in Europa ca dans de societate si va fi introdus mai tarziu ca stil de dans in dansul sportiv.

Nobilul vals vienez

Valsul vienez este foarte probabil cel mai batran dans, originile lui datatand din secolele XII-XIII. Provine din provincia Bavaria. Un articol din 1882 al revistei "La Patrie" sustine ca a fost dansat prima oara in 1178 la Paris purtand un alt nume: Volta din La Provence.

Valsul a cunoscut, asemenea majoritatii dansurilor, critici nefavorabile in secolele XVII-XVIII, fiind considerat un dans vulgar.

La sfarsitul secolului, un nou dans le-a eclipsat pe cel de dinainte. Este greu sa ne imaginam astazi senzatia pe care a creat-o valsul, un dans in care femeia si barbatul erau uniti intr-o imbratisare. Aparitia valsului a fost revolutionara.

Tousi, in 1816 a fost acceptat si Marea Britanie. Aceasta varianta rapida a fratelui sau mai mare, valsul lent, s-a dezvoltat gratie a 2 mari muzicieni: Johann Strauss tatal si Franz Lanner.

Moralistii erau scandalizati, insa valsul a aparut si avea sa ramana, fiind apoi urmat de viguroasa polca si de alte dansuri si perechi.

In pasi vioi de polca

Polca, dansul popular ceh, originar din Boemia, a devenit in a doua jumatate a secolului XIX-lea unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal, datorita ritmului viu si sprinten. S-a raspandit peste tot in lume, in special in America, unde dansul a devenit din ce in ce mai complex: perechile dansau in cerc, intr-un tempo vioi si saltaret, bataia de picior fiind de jumatate de ritm.

Samba

Samba are origini africane, fiind dansat in secolul XVI de sclavii adusi pentru a munci pe plantatiile din nordul Braziliei. Isi face aparitia in timpul carnavalului de la Rio, pentru care fiecare se antreneaza in scolile de samba ale orasului un an intreg. In Brazilia exista peste 50 de stiluri diferite de samba.

A fost introdusa in Europa in 1925 si cativa ani mai tarziu a devenit dans de competitie. Samba este caracterizata de un ritm sincopat, plin de vitalitate si forta.

Hip hop

Hip hop-ul a aparut pentru prima data in cartierul Bronx din New York, printre populatia neagra si latina, la inceputul anilor 1970, si de atunci s-a raspandit pe tot globul. S-a format o intreaga cultura in jurul acestui gen. Cele patru elemente principale ale culturii hip hop sunt MCing (rap), DJing, graffiti si breakdance. Unii considera beatboxing-ul ca al cincilea element de hip hop.

Muzica hip-hop, care se poate recunoaste prin accentul pus pe ritm si versurile sacadate, a rezultat din melanjul dintre muzica jamaincana si cea americana, de catre imigrantul DJ Kool Herc, la petrecerile sale care au inceput in anul 1970.

Herc avea sa difuzeze discurile funk cerute de public, dar a inventat beat-ul de hip-hop prin izolarea break-urilor (partea cantecului numai cu tobe) de restul melodiei. In timp ce din aceasta muzica s-a dezvoltat o intreaga cultura, muzica in sine a explodat efectiv pe toate meridianele incepand cu perioada de aur 1986-1993.

Recorduri in materie de dans

In Statele Unite se sarbatoreste o intreaga saptamana a dansului. Anul acesta, festivitatile a deputat pe 20 aprilie si dureaza pana pe 29 aprilie, de Ziua internationala a Dansului. Cu ocazia acestui eveniment, americanii au reusit sa stabileasca un nou record cu „Lectia de balet cu cea mai mare audienta”.

Timp de o zi, peste 10 instructori de dans au invatat peste 500 de persoane tainele baletului.

In 2006, un alt record la categoria „dans” a fost stabilit in Olanda. Aproape 500 de adolescenti din 26 de tari europene s-au adunat la Haga pentru a dansa in saboti din lemn.

Sub directa indrumare a coregrafului olandez Hans van Manen, cei 475 de elevi ai unor scoli de balet din intreaga Europa au facut antrenament timp de o saptamina pentru a putea realiza, la unison, o varianta artistica a unui cunoscut dans traditional olandez.

Cartea Recordurilor a omologat performanta, iar Marcina van Dijk, cea care a finantat vacanta de o saptamina a copiilor balerini la Haga, s-a declarat incintata de acest succes.

Si romanii stau bine la recorduri. Pe data de 13 martie, peste 2.500 de elevi damboviteni au ajuns in Guinness Book, dupa ce au dansat sincron pe ritmurile celor de la Soca Boys - Follow the Leader.

Tinerii, care au dansat in piata centrala din Targoviste timp e sase minute, au incercat sa doaboare un record care dateaza inca din martie 2003, cand 875 de persoane s-au miscat simultan pe aceiasi piesa.