Panasonic a lansat pe piata romaneasca laptopurile Toughbook, rezistente la soc si intemperii, a caror carcasa contine un aliaj de magneziu ce este de 20 de ori mai rezistent decat plasticul din laptopurile obisnuite.

Este vorba despre laptopuri ranforsate, special concepute si fabricate pentru a rezista la conditii extreme de utilizare. Aceste computere portabile sunt destinate utilizarii in special pe teren de catre pompieri, de cei din Politie, Salvare, Salvamont si alti asemenea angajati.

Ele pot functiona la temperaturi maxime de 60 de grade Celsius si temperaturi minime de -20 de grade, si continua sa functioneze chiar daca sunt scapate de la mare inaltime sau ajung sub rotile automobilelor. De asemenea, rezista la vibratii puternice.

Panasonic detine 75% din piata mondiala a laptopurilor ranforsate si are deja contracte cu mari companii din Romania, reprezentantii filialei locale estimand pentru 2007 vanzari de 1,5 milioane de euro pe aceasta nisa.

Seria produselor Toughbook este compusa din trei categorii de

produse, disponibile in diverse configuratii, cu diverse capacitati de rezistenta, iar specificatiile tehnice pot fi personalizate in functie de nevoile clientului.

Spre exemplu, tastatura poate fi inlocuita cu un ecran sensibil la atingere, pentru a putea fi folosita de lucratori care poarta manusi de protectie. Prima categorie este denumita "Ultra-light business-rugged" si cuprinde produse destinate in special oamenilor de afaceri dinamici care apreciaza un grad ridicat de mobilitate.

Acestea se remarca prin greutate redusa (pana la 1,2 kg, inclusiv acumulatorul) si durata mare de autonomie a bateriei (pana la 11 ore). Din a doua categorie, "Semi-rugged", se remarca modelul CF-74 care aduce cu sine un ecran TFT de 13,3" foarte puternic (stralucire de max. 540 candela), hard-disk rezistent la socuri si tastatura rezistenta la umezeala, unitate DVD multi-drive integrata.

Un astfel de produs se preteaza la o gama larga de utilizari in cadrul carora pot aparea oricand evenimente nedorite, cum ar fi socuri, vibratii, umezeala.

In fine, "Fully-rugged", categoria de varf, este reprezentata de doua modele care se remarca printr-o duritate ridicata, acestea fiind compatibile cu cele mai severe standarde militare referitoare la rezistenta la umezeala, praf, socuri si vibratii.

Existand posibilitatea integrarii unor optiuni cum ar fi modulul HSDPA si modulul GPS, ambele variante se pot regasi intr-o varietate extinsa de aplicatii, putand fi utilizate in aplicatii militare, politie, productie industriala, telecomunicatii, comert, utilitati, servicii.

integral in Romania Libera