Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, a trimis joi o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in care ii atrage atentia ca activitate procurorilor este supusa doar controlului CSM.

Kovesi arata in scrisoare ca Olteanu confunda procurorii cu demnitari, functionari, angajati ai Guvernului sau ai altor organe ale Administratiei Publice, atunci cand invoca obligativitatea prezentei acestora in fata Comisiilor Parlamentare.

In finalul scrisorii Kovesi ii comunica lui Olteanu ca solicitarea trimisa Ministerului Public a fost inaintata CSM, pentru a se pronunta cu privire la imixtiunea in activitatea procurorilor.

Procurorul General il apotrofeza pe presedintele Camerei Deputatilor in privinta exprimarii folosite in scrisoare, subliniind ca procurorii nu pot primi dispozitii de la puterea legislativa:

„Avand in vedere ca ati folosit in ultimul alineat expresia 'solicit sa dispuneti procurorilor in cauza', va invederez faptul ca atat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si procurorii din structurile Ministerului Public nu pot primi dispozitii de la conducatorii altor institutii din autoritatea judecatoreasca si cu atat mai putin de la

institutii din puterea legislativa', i-a transmis Kovesi presedintelui Camerei Deputatilor”.

In plus, Kovesi aminteste ca nu exista nici o dispozitie legala potrivit careia procurorul general sa poata dispune 'oricaror persoane citate prezenta in fata comisiilor parlamentare'.

Cu o zi in urma presedintele Camerei Deputatilor adresase o scrisoare Procurorului General si Procurorului Sef al DNA, Daniel Morar, in care le cerea sa dispuna procurorilor, precum si oricaror persoane citate, prezenta in fata comisiilor parlamentare.

Gestul lui Olteanu a venit dupa ce Kovesi si Morar au anuntat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca nu pot da curs solicitarii Comisiei parlamentare de ancheta privind interceptarea comunicatiilor de a audia o serie de procurori si ofiteri de politie judiciara.

Nu e prima data cand Kovesi si Morar apeleaza la CSM cerindu-i sa exprime un punct de vedere in legatura cu chemarea procurorilor la Comsiile parlamentare. Exista un precedent in situatia cand Kovesi a fost chemata la Comisia de abuzuri in cazul Omar Hayssam. In acel caz procurorul general nu s-a prezentat la audieri, iar CSM s-a pronuntat ca procurorii nu pot fi chemati la Parlament.