La ce ne trebuia acest tambalau care ne-a facut de ras in toata lumea, cand se stia ca ne vom intoarce de unde am plecat (statu quo ante bellum) cu riscul suplimentar de a avea scena politica si mai divizata si mai indarjita,

asta ne-o pot spune doar cei cinci autori (Geoana, Voiculescu, Vadim, Tariceanu si Marko Bela) care si-au facut damblaua si au demonstrat ca pot intoarce tara pe dos cand au

chef - sub pretextul unui "exercitiu democratic" (de fapt, un exemplu de politie politica impotriva opiniilor prezidentiale) din care "toata lumea a avut de invatat".

Din pacate, referendumul ne-a invatat un singur lucru si el nu e catusi de putin democratic: ne-a aratat ca o mana de oameni (bine plasati) pot suspenda presedintele tarii cand vor si pe ce motive vor, pot schimba legile cum vor si pot provoca ce crize vor, fara sa le pese de prioritatile tarii.

Ajungea sa vezi figura oparita a dlui Iliescu, imbracat in camasuta rosie, ca sa-ti dai seama ca oamenii acestia sunt incurabili. In consecinta, unii se tem acum de razbunarea prezidentiala, ceilalti se tem de planurile de revansa ale invinsilor -

dupa ce marii gresiti, Geoana si Tariceanu, s-au scuzat scolareste: "Parlamentul i-a dat o lectie presedintelui iar poporul i-a mai dat o sansa".

De fapt, electoratul le-a dat o lectie celor cinci lideri autisti care insa n-au invatat nimic.

N-au inteles nici macar ca electoratul s-a schimbat mai repede decat ei si ca nu mai poate fi inselat de falsele lor declaratii de "aparare" (cand cu bata, cand cu minciuna) a democratiei originale, vorba dlui Iliescu.

Complet dereglat, dlui Geoana "i s-a parut ca aude" cum dl Basescu se considera "stapanul Romaniei" desi acesta nu pronuntase cuvintele respective care, oricum, se refereau la electorat. Absurdul nu le-aude dar le potriveste: bietul Geoana se aude monstruos pe sine - dar nu aude deloc vocea electoratului.

Se demonstreaza inca o data ca referendumul n-a fost util dar e periculos: avem un presedinte mult prea intarit, cateva institutii slabite (Parlament, Guvern, partide), doi lideri avariati

(Geoana si Tariceanu, caci Vadim si Voiculescu erau oricum terminati) - si o competitie coborata sub orice standarde. Vorba poetului, nu de referendum ma tem, ci de efectele lui.